Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att höja tonläget

När nu över 5 miljoner svenskar är röstberättigade i valet den 20 september 2009, vore det kanske på sin plats om valtemperaturen steg lite till, så att åtminstone några miljoner går och röstar.

Annons

När nu över 5 miljoner svenskar är röstberättigade i valet den 20 september 2009, vore det kanske på sin plats om valtemperaturen steg lite till, så att åtminstone några miljoner går och röstar.

Därför säger jag så här:

Det är skämmigt, ja, rent oanständigt att politiska partier deltar i val inom ett fritt trossamfund. Det är skämmigt, vare sig man ser det som att partierna gynnar en viss trosinriktning eller som att de vill få kyrkan att dansa efter statens pipa.

Det finns helt enkelt inget som helst försvar för att ställa upp i kyrkovalet under politisk partiflagg. Eller för att rösta på politiska partier när man ska utse representanter i en ideell organisation. Allra helst inte nu efter år 2000, när vi påstår att vi skilt kyrkan från staten. Ledande politiker som Mona Sahlin talar om vikten av att skilja mellan politik och religion. Men det gäller tydligen inte om politikerna vill påverka trossamfunden. Utan bara om trossamfunden vill påverka politiken.

Detta har bl.a. Anders Eklund, ledarskribent på Ljusnan, förtjänstfullt påpekat. Men jag vill gå ett steg till och säga: Inte ens avknoppningar som till exempel Folkpartister i Svenska kyrkan (FiSK) eller Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR) är anständiga. Om vi nu klart och entydigt vill avskaffa de politiska partiernas inflytande över kyrkan, måste vi ju nomineringsgrupperna bli helt partipolitiskt oberoende. Men vem tror i ärlighetens namn att t.ex. FiSK är det? (FiSK som får använda Folkpartiets blåklint och hemsida för sin reklam).

Lite löjligt blir det ju också att se Anders Bergsten (KD) beklaga sej över att folk inte kan skilja på Kristdemokraterna som parti och nomineringsgruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Vems är felet egentligen?

När det finns partipolitiskt obundna och ideologiskt så gott som heltäckande alternativ som Öppen kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, samt Frimodig kyrka, så vore det verkligen skamligt att fortsätta rösta på de politiska partierna eller deras släpjollar. I ett val inom ett fritt (?) trossamfund (?). På 2000-talet!

Vi medlemmar i Svenska yrkan behöver inte rösta in politiker i kyrkomötet för att minska de politiska partiernas inflytande där (absurda tanke!). Vi kan som väljare själva skriva kyrkohistoria den 20:e genom att dels låta bli att röstskolka i kyrkovalet, dels mangrant lägga våra röster på partipolitiskt helt obundna nomineringsgrupper. Så slipper vi skämmas när vi ska förklara för folk utanför Norden hur vår kyrka styrs. För då börjar vi skilja kyrkan från staten på riktigt. Kul, eller hur?

Andreas Holmberg

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons