Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att glömma luftslottet Helsinge Airport

Ett antal debattörer har från olika utgångspunkter framfört åsikter om Helsinge Airport, före detta Hälsinge flygflottilj, F15.

Annons

Låt mig först och främst konstatera att flottiljen lades ner efter ett synnerligen korrupt försvarsbeslut i riksdagen luciadagen 1996. Redan dessförinnan hade det börjat diskuteras en möjlighet att etablera en europeisk militär flygskola där industrin, bland annat Saab, skulle vara entreprenör genom att såväl ta fram ett nytt skolflygplan som att även driva den grundläggande flygskoleverksamheten för de tolv länder det från början var frågan om. Efter försvarsbeslutet 1996 lovade dåvarande S-regeringen Söderhamns kommun att bidra till underhåll av bansystemet mot att kommunen höll flygplatsen i beredskap för en sådan flygskola. Uppenbarligen var det ett löfte "mellan skål och vägg" där inga skriftliga förbindelser gjordes.

Kommunledningen i Söderhamn lät dock sina medborgare under många år tro att deras skattepengar skulle förränta sig när flygskolan väl skulle komma. Efterhand stod det alltmer klart att det var ett tomt luftslott som kommunledningen försökte värna om och för fyra år sedan försökte jag väcka frågan genom en motion till fullmäktige vars innehåll i huvudsak var: "Vi moderater anser att Söderhamns kommun måste fatta beslut om en annan användning av flygplatsen. Beslutet brådskar eftersom flygplatsen i dagsläget går med stor ekonomisk förlust utan att samtidigt tillföra kommunen och regionen andra värden. Som markägare och huvudman bör kommunen ta initiativet och bilda en utvecklingsorganisation som får i uppgift att snarast lämna förslag på möjliga koncept för flygplatsområdets vidare användning". Motionen blev med "jaså" besvarad.

Det finns mycket mer att berätta om den här processen, men 2011 var vi framme vid vägs ände. Inga konkreta förslag som kunde motivera ytterligare satsningar på flygplatsen presenterades för oss i kommunstyrelsen. Att sedan den socialdemokratiska majoriteten under det år som gått inte har visat vad före detta flygplatsen ska användas till är en annan tråkig historia i Söderhamns ut- eller avveckling.

Hans Sundgren, före detta F 15-anställd och numera gruppledare för moderaterna i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons