Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens avfall räcker inte för egen biogas

Kenneth Nilshem (C) skriver att han har "interpellerat kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs om vilka initiativ hon avser ta för att vi ska få tankställen för biogas i vårt område".

Annons

Ett samarbete sker i dag mellan Gästrike Återvinnare och Bollnäs och Ovanåkers kommuner, när det gäller avfallsområdet. Tanken är att Bollnäs och Ovanåker ska sortera matavfall bättre och leverera till en biogasanläggning utanför Gävle. Gästrike Återvinnare ska skicka brännbart hushållsavfall till Bollnäs.

Även om vi ska minimera matavfallet, inte minst matsvinnet i de offentliga köken, kommer vi att ha matavfall från hushåll, butiker och offentlig verksamhet. Då är det klokt, efter att ha minimerat avfallet, att använda resten till energiutvinning, allt enligt kretsloppsprincipen och steg i avfallstrappan.

Den gas som produceras i Gävle ska användas till kollektivtrafik, sopbilar, kommunala fordon och tankställen för allmänheten. Här kan vi få en lokal och regional produktion för lokal och regional nytta och användning.

Södra Hälsingland saknar i dag tankställen för biogas. I avsiktsförklaringen för projektet sägs att vi ska arbeta för tankställen även i vårt område, men dagens mängd avfall räcker inte. Det behövs mer, exempelvis från Ljusdals och Söderhamns kommuner.

Utifrån detta har jag interpellerat kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs om vilka initiativ hon avser ta för att vi ska få tankställen för biogas i vårt område.

Kenneth Nilshem (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons