Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykeln är billigast...

Billigaste färdsätt till sjukhuset i Gävle är cykeln. När kallelsen kom i god tid kan man ju övernatta i tält efter vägen.

Annons

Ja, nu börjar eländet, lite smygande. Tidigare har man fått åka till Hudiksvalls sjukhus och få den spruta man måste ha för ryckningar i öga och kind, men nu kom kallelsen till Gävle sjukhus. Som signaturen Ledsen och förbannad patient skrev i sin insändare (8/6) tar själva läkarjobbet bara ett par minuter. Men patienten ska åka med bussar som passar och då tar det en hel dag.

Om man ska åka buss från Forsa så ska man åka klockan 6.17 och då hinner man med Gävlebussen från sjukhuset klockan 6.50. Man kommer till Gävle klockan 9.00 för det ska ju hämtas upp flera patienter från andra orter i Hälsingland. Sedan går bussen hem 15.10 och är i Hudiksvall 17.25. Därefter gäller att det finns anslutningsbuss till Forsa.

På kallelsen står det att vid sjukresor gäller billigaste färdsätt. Bussen från Forsa till Hudik kostar 30–35 kronor enkel och bussen till Gävle kostar 200 kronor. Det skulle ju bli ännu billigare för vårt landsting om patienterna tog sin trampcykel med tält och sovsäck på pakethållaren. Det får ju ta sin tid då, men det är kanske därför man skickar ut kallelsen redan i början på maj månad, fast tiden för att få sprutan är inte förrän den 22 juli. Så man kan ta riktiga nattpauser på vägen till Gävle.

Nu blir det mycket smidigare att använda sin gamla bil av 1990 års modell. Den är inte så stor, så den klarar sig med 0,7 liter/mil. Och så blir det bara att åka ner till Gävle och sedan hem. Man klarar sig utan att äta i Gävle för det blir bara fram och tillbaka kan man säga, eftersom behandlingen bara tar ett par minuter. Det blir lite besvär, och någon reseersättning krävs inte alls. Man behöver inte sitta och skaka i en buss nästan tre timmar dit och tre timmar hem. Har man den möjligheten så tar man den.

Förut har det varit på Hudiksvalls sjukhus som sprutan gavs, och då blev det ingen reseersättning alls. Nu ska landstinget betala ut pengar för patienten som måste åka till Gävle. Det kanske blir stora belopp med tiden och landstinget ska ju spara!

Ja, jag skulle tro att Ledsen och förbannad patient och jag har en del att säga om det här.

Saida Teodorsson

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons