Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus kring moduler på Bergsjö skola

Den här cirkusen startade redan när våra politiker bestämde att Backens skola skulle läggas ner, skriver Carina Rabe Arnesson. Monica Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, svarar.

Annons

Vid en rundvandring på skolan sa politikerna att det inte fanns behov av mer än en högstadieskola i Nordanstig.

När så föräldrar och andra människor började att strida för att Backens skulle vara kvar, kom ett nytt argument från politikerna ... Det var även dålig miljö på skolan.

Nu sjuder det av liv på skolan. Är inte dessa barns hälsa lika viktig?

Många valde då att flytta sina barn till skolor i Hudiksvall. Det kostar föräldrar drygt 3 000 kronor i busskort för sina barn varje läsår.

För givetvis skall familjer straffas för att dom inte väljer Bergsjö skola.

Som alltid skall det sparas pengar.

Skulle vara oerhört intressant att få veta vilka vinster som gjorts på grund av detta.

Nu har ni facit i hand, oj då det vart för trångt (ironi).

Om alla barn som redan flyttat och dom som fortsätter att flytta till Hudiksvalls skolor hade gått på Bergsjö skola, hur lång tid hade det då tagit att besluta om hur många moduler som skall beställas?

Hur svårt kan det vara? Det är ju inte direkt någon hjärnforskning.

Låt kompetenta tjänstemän sköta sitt jobb, så sköter ni ert. Sluta peta i allt.

Det är i slutänden barnen och personalen på skolan som blir drabbade, inte ni politiker.

Det är ändå ni som tagit detta skandalösa beslut.

Till sist: Lägg ner fixeringen om att allt ska till Bergsjö!

Ni jobbar otroligt bra på att utarma Nordanstigs kommun.

Lär er lyssna på folket någon gång!

Carina Rabe Arnesson

Monica Olsson (S) svarar:

Sanningen är att dagens skola ställer höga krav på verksamheterna. Kommunerna har att förhålla sig till såväl nya lagar – till exempel kravet på lärarbehörighet, som politiska ambitioner på nationell nivå – exempelvis allmän förskola från tre års ålder.

Samtidigt håller Skolinspektionen ett vakande öga över skolornas resultat, och där de inte håller måttet krävs kommunerna – helt berättigat – på åtgärder. Skolverket ser till att nya forskningsrön når skolförvaltningar och ställer rekommendationer om elevantal och kvalitetsmål.

Det är oftast utifrån många av de här kraven som beslut om att stänga skolor tas. Det handlar sällan enbart om att spara pengar. I stället är de svåra frågorna hur de behöriga lärarna ska räcka till och hur skollokaler ska hanteras när elevkullarna minskar eller ökar, inte sällan olika i olika områden.

Många av dessa saker spelade in när beslutet om var högstadiet skulle ligga togs. En annan viktig faktor var geografin. Vi ansåg att många elever skulle få orimligt lång resväg till skolan om högstadiet inte placerades mitt i kommunen.

Just nu ökar antalet elever när familjer från krigsområden sökt skydd i vår kommun. Det är förstås positivt att vi blir fler i vår kommun, samtidigt som det ökar kraven på funktionella skollokaler.

Politiker är inte annorlunda än andra. Vi vill det bästa för barnen, i det här fallet ge dem bästa tänkbara undervisning.

Monica Olsson (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons