Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpolitiken främjar arbete och företagande!

Centerpartiet har en stark tradition av att vara ett parti med stort socialt engagemang i kombination med en övertygelse att ett bra näringslivsklimat som bejakar arbete och företagande är grunden för ett gott välfärdssamhälle.

Annons

Socialdemokraten Raimo Pärssinen har varit min bänkkamrat i riksdagen i elva år som han påpekar i ett inlägg i AB den 13/2. Vi har haft många trevliga samtal under åren. Men jag har också i riksdagens talarstol och i debattartiklar lärt känna Raimo som en av Socialdemokraternas mest demagogiska företrädare där han inte drar sig för rena nidbilder av andra politiska partier.

Raimos inlägg i hälsingetidningarna den 15/2 är ett sådant och trovärdigheten närmar sig noll när han beskriver Centerpartiet som företrädare för renodlad marknadsfundamentalism. Centerpartiet har en stark tradition av att vara ett parti med stort socialt engagemang i kombination med en övertygelse att ett bra näringslivsklimat som bejakar arbete och företagande är grunden för ett gott välfärdssamhälle.

Under denna mandatperiod har vi i regeringen sökt komma bort från Sveriges föga smickrande position som landet med världens högsta skatter dock icke världens bästa välfärd. Ett inslag i detta är att vi genomfört ett jobbskatteavdrag i flera steg. Med jobbskatteavdragen får vårdbiträden, metallarbetare, sjuksköterskor och gymnasielärare behålla mellan 1 200 och 1 500 kronor mer av sin lön jämfört med när Socialdemokraterna lämnade ifrån sig makten. Med nästa steg ökar detta till mellan 1 600 och 2 000 kronor mer i månaden för vårdbiträdet och sjuksköterskan. Totalt innebär det årliga inkomstförstärkningar på nästan 20 000 respektive 24 000 kronor för dessa yrkeskategorier. Det är bra för pappersarbetaren i Iggesund såväl som vårdbiträdet på Bollnäs sjukhus.

Pärssinen kritiserar att Centerpartiet medverkar till ökad mångfald på olika områden till exempel möjlighet att också öppna apotek i privat regi. Tycker Pärssinen att vi skulle ha hållit fast vid en modell med statligt monopol som i övriga världen bara Kuba och Nordkorea håller fast vid. När det gäller en ny energipolitik har jag röstat för inriktningen av denna i juni 2009, men också markerat att jag inte vill ha någon ny kärnkraft. Med den nya energipolitiken kommer förnybar, energi att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll. Det offensiva målet är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi. Detta är mer långtgående mål än något annat land i världen satt upp.

Energi och klimatpolitiken har tre utgångspunkter, ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. För att leva upp till dessa tre kriterier kan inte vår energiförsörjning vila främst på gammal vattenkraft och kärnkraft. Det måste till ett tredje ben, bestående av förnybara energislag. Då kan basindustrin i Sverige känna sig mera trygg än med den energipolitik som socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet skall söka forma.

Sven Bergström (C)

riksdagsledamot

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons