Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet vilseleder om energin

Maud Olofsson och Andreas Carlgren (C) försöker inbilla oss (26/4) att Centerpartiet vill skapa en hållbar energipolitik baserad på förnybar energi. Det är inte trovärdigt.

Annons

Det är känt att Centerpartiet i och med att Maud Olofssons proposition gick igenom i riksdagen i fjol öppnar för en nära nog fördubbling av kärnkraften. Vad som däremot är mindre känt är att regeringen är sämst i hela EU på att satsa på de viktigaste och allra miljövänligaste alternativen, solenergi och energieffektiviseringar.

Inom EU-projektet REPAP (Renewable Energy Action Paving the way to 2020) har vi analyserat och jämfört de nationella handlingsplaner för energiförsörjningen 2020 som de 27 EU-länderna på begäran skickat in till EU-kommissionen i fjol. Den svenska regeringen är sämst i hela EU på att satsa på solenergi och energieffektiviseringar. Tyskland räknar till exempel med att bygga ut drygt 12 000 gånger mer solkraft än Sverige till 2020, mer än 36 000 MW mot svenska regeringens ynka 2,7 MW enligt en europeisk rapport.

Sverige är också det land som planerar för den största ökningen av energianvändningen, till förfång för klimatet, cirka 55 TWh från 2005 till 2020 eller cirka 14 procent. Detta trots att Sveriges energiförbrukning hitintills har minskat under 2000-talet. Det kan jämföras med att EU som helhet planerar att minska sin energiförbrukning, av klimatskäl.

Sveriges planer går i strid med det föreslagna EU-direktivet om 20 procents energieffektivisering. Sverige ligger redan på medaljplats inom EU när det gäller energiförbrukning per invånare. Här borde det gå att spara energi.

Energieffektiviseringar är det billigaste alternativet. Ny kärnkraft är redan nu dyrare än de förnybara alternativen och 2020 beräknas solel kosta mindre än hälften mot ny kärnkraft.

Regeringen har i Bryssel dessutom motsatt sig EU-förslaget om ett bindande direktiv för energieffektivisering, något som EU-kommissionen vill driva igenom i juni i år. Maud Olofsson protesterar.

Nettodebitering av egen el skulle göra det lönsammare att bygga solceller på till exempel hustaken. Att det inte redan är infört i Sverige beror på att det förslaget har bromsats av regeringen. Regeringen vill inte heller avskaffa straffskatten på vindkooperativ. Maud Olofsson har inte heller velat underlätta för vindkraftsutbyggnaden genom att uppmana Svenska Kraftnät att bygga en till stamnätsstation i Dalarna. En utredning föreslog detta redan för två år sedan då det är nödvändigt för den fortsatta vindkraftsutbyggnaden där. I stället låter Maud & co kraftbolagen göra övervinster på oss svenska elkonsumenter på inemot 50 miljarder per år.

Att mot ovanstående bakgrund ha mage att påstå att regeringens energipolitik syftar till ett långsiktigt hållbart energisystem är därför vilseledande.

Göran Bryntse

teknologie doktor

Svensk projektledare för REPAP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons