Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern – ett lönesänkarparti!

I flera insändare de senaste veckorna har olika centerpartister förespråkat sänkta ungdomslöner, ändringar i Lagen om anställningsskydd, las, samt sänkt skatt och sänkta arbetsgivaravgifter.

Annons

I flera insändare de senaste veckorna har olika centerpartister förespråkat sänkta ungdomslöner, ändringar i Lagen om anställningsskydd, las, samt sänkt skatt och sänkta arbetsgivaravgifter.

Den 16 februari skrev kommunalrådet Sören Görgård i Ljusdal att lägre ungdomslöner skulle vara bra. Jag misstänker att Görgård inte har en aning om på vilken nivå som ungdomslönerna ligger i gällande kollektivavtal.

Ungdomslönerna är långt ifrån en kommunalrådslön.

Sören Görgård anger att "egen försörjning och eget arbete är bra för att människor ska må bra och utvecklas". Att lägre löner och urholkat anställningsskydd skulle bidra till den situationen är en dröm för arbetsgivaren Görgård i kommunen.

Men för de unga, som i framtiden ska söka ett arbete i kommunen när de som pensioneras ska ersättas, blir det en mardröm. Görgård hänvisar till internationell forskning som han anser stödjer hans åsikt. Den forskningen visar också att anställningsformerna är tim- och korttidsanställningar med ytterst låga löner, på så sätt skapas ett låglöneproletariat. Det glömde du att berätta. Frågan är hur Centern ska åstadkomma den förändring de tycker sig vara så bra.

Därför vill jag till kommunalrådet och arbetsgivaren Sören Görgård ställa följande frågor:

1. Kan du Sören Görgård svara på hur nivån på din ungdomslön ska vara, ange gärna i heltidslön med kronor per månad eller per timme.

2. Tänker Centerpartiet föreslå att riksdagen upphäver de regler som finns i kollektivavtalen om ungdoms- och lägstalöner?

3. Vilka jobb är det som finns, där anställning hindras av reglerna i las och kollektivavtalen?

4. Anser Sören Görgård och Centerpartiet att den process med uthyrningsföretag med tillfälliga arbetspass är bättre än rejäla anställningar med heltid.

5. Får samhället, staten och kommunen, mer pengar till den gemensamma verksamheten om skatterna sänks?

Sänkt skatt betyder mindre pengar till den gemensamma sektorn. Det betyder också att var och en kommer att få betala högre egenavgifter för den samhällsservice som vi då och då behöver.

Medan bonusrallyt fortsätter i banker och bolag vill Centern skapa en arbetarklass med daglönare. Ni kastade den förra regeringens förslag om heltid i soporna när ni fick makten. Så tycker Centerpartiet och Sören Görgård om hur arbetslivet ska vara och hur välfärden i vårt samhälle ska utformas.

I en insändare i LJP (6/2) ställde jag några frågor om vilka effekterna blir av alla skattesänkningar. Där har inga centerpartister kunnat lämna ett svar.

Kurt Söderberg

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons