Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern är inget miljöparti

Centern vill gärna framstå som ett miljöparti, men gå då från ord till handling. Minskad skatt på handelsgödsel minskar inte belastningen på miljön. Stängningen av djurskyddsmyndigheten har lamslagit djurskyddet.

Annons

Gränsen för miljöbil har satts till 0,92 liter per mil, nästan alla bilar klarar kraven. Elpriset för privatkunder har ökat med 100 procent från 2007 till 2010. Det mesta av den vindkraft som byggs nu projekterades under den förra regeringen.

Straffskatten på vindkraftandelar har gjort att intresset för dessa minskat med 90 procent. Detta har orsakat problem för de inhemska vindföretagen. I stället har man öppnat för de multinationella aktörerna.

Att släppa kärnkraften fri, utan totalt ekonomiskt ansvar vid en olycka, har gjort omställningsmarknaden sämre. Inmatningsavgiften på 3 000 kr har inte öppnat för småskalig elproduktion.

Kommunalt veto mot vindkraft, men inte mot uranbrytning, har heller inte gynnat miljön. Försäljningen av solceller halverades under 2009 på grund av oklara regler. Utbyggnaden av förbifart Stockholm minskar inte koldioxidutsläppen, utbyggnaden stjäl bara resurser från övriga landet. Listan kan göras väldigt lång.

Lokalt så har Centern bland annat röstat emot fri kollektivtrafik för ungdomar och ökad andel eko-mat i skolorna. Centern har även medverkat till att mycket verksamhet har centraliserats in till stan. Söderhamns kommun har bland den lägsta andelen miljöbilar bland Sveriges kommuner, trots att Centern sitter på ansvaret.

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons