Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Censur i Ljusdal

Spontana frågor till fullmäktiges ledamöter är från och med nu förbjudna.

Annons

Under många år har kommuninnevånare kunnat ställa frågor till de förtroendevalda ombuden i samband med fullmäktiges månatliga sammanträde.

Frågor har kunnat ställas från åhörarplats eller talarstol. Självklart ska frågorna tillhöra fullmäktiges ansvarsområde vilket i sig innebär att en enskild kommuninnevånare i princip kan fråga om vad som helst. Ljusdals kommun ståtar också med en hemsida på internet där både regelverk och varjehanda ambitionsnivåer för politiskt arbete kan utläsas.

Från och med kommande fullmäktige måste alla frågor inlämnas skriftligen i förväg till fullmäktiges presidium vilket innebär att censur införs i Ljusdals kommun. Spontana frågor till fullmäktiges ledamöter är från och med nu förbjudna.

Förr i tiden frågade man "vad gör man på banken efter klockan tre" nu kommer frågan som inte får ställas "vad gör man i kommunhuset mellan klockan 8 00 till 16 00". Det måste finnas många nergrävda saker i byrålådorna som inte tål att presenteras i dagsljus. Det kan försvinna 6,5 millioner kronor utan att någon har ansvaret för utbetalningarna, skogsavverkning bortglöms trots att avtal föreligger, två kommunalråd får arvoden varje månad, ordförande i olika nämnder erhåller näst intill heltidsarvoden.

Vad finns mer i skåpen som inte kommer fram?

Den ordning som nu har skrotats innebär förutom censur att Ljusdals kommun gör precis som inom EU, en liten maktelit (41 personer) bestämmer framtiden för Ljusdal. Det är vad som sägs i folkmun "i Ljusdal är allt möjligt".

Åke Söderlund

Nor

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons