Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt slogan, landstinget

Ekonomi i balans är en "slogan" som upprepas ofta som svar på många frågor. Tror ni att den kan uppnås eller kanske ni bör byta till någon som går att genomföra?

Annons

Underliga äro landstingsfullmäktiges vägar i vår sjukvård. Varför behövs 70 ledamöter? Landstingsledningen med konsulter och tjänstemän klarar ju allt själva och genomför beslut och förändringar med resterande ledamöters välsignelse, fullmakt (förtroende). Gäller inte sparandet fullmäktige? Behövs alla där? Den frågan har väl aldrig berörts. Varför? På min fråga om detta fick jag till svar att så måste det vara. Det är demokrati!

Ekonomi i balans är en "slogan" som upprepas ofta som svar på många frågor. Tror ni att den kan uppnås eller kanske ni bör byta till någon som går att genomföra?

Att utöva sjukvård kan ej vem som helst. Utbildning i många år. Då förstår jag inte varför konsulter och tjänstemän ska delta och "dissekera" i logistiken. Låt vården sköta sig själv som de lärt och kan. Det är ingen industri men landstingsledningen styr den så.

All sanning om hur sjukvården ska skötas har läkare och personal informerat om många gånger under dessa år. Men att lyssna och förstå är inte landstingets starka sida. Ibland undrar man om det är i trots som många beslut och styrning sker.

Vad krävs för utbildning att sitta med i landstinget? Efter vad som sker, inte ens sunt förnuft. I alla fall när det gäller vår sjukvård. Svante Lönnbark sa till mig: vi har samma åsikt om sjukvården du och jag, Bibi. Men mitt svar blev naturligtvis. Nej, då hade det inte sett ut som det gör. Då vände han på klacken och gick.

Jag har i mina tankar och funderingar tänkt: bygg sjukvården runt sjukvården och dess uppgift, att hjälpa sjuka och lindra smärta av olika slag. Är den inte till för det? Landstingsledningen arbetar inte så, för dem är organisationen viktigare. Min första insändare var "Bocken som trädgårdsmästare". Jag tycker att det fortfarande är så, Tommy Bergers uttalande om vad som är hjälpmedel för den drabbade eller för personalen. Vad bevisar det?

Konsekvenserna som vi får uppleva nu har många varnat för som kan och förstått. Det finns sängar, utrustning och salar som står oanvända. Då är det väl inte så svårt att ge plats för denna vansinniga korridorvård som är både förnedrande, orolig och patientovänlig. På lika villkor. Vadå? Är det verkligen bättre med böter? Var finns då den sparade slanten? Och på vems bekostnad?

Den trygghet och hjälp som funnits tidigare har ni tagit ifrån oss på grund av allt resande mellan sjukhusen i olika former, 10–20 mil tur och retur. Det blir väl också en stor utgift. Spara var det!

Bibi Högberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons