Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt förpackning – minska svinnet

Ett sätt att minska svinnet är att verkligen tömma alla dessa förpackningar som maten i dag köps i. Tyvärr verkar det dock som förpackningsindustrin är i maskopi med livsmedelshandeln.

Annons

En måttstock på hur mycket mat som kastas är beräkningen att det varje år i Sverige slängs lika mycket kött som motsvarar 30 000 kor. Alltså slaktas det 30 000 kor varje år till ingen nytta!

Maten vi slänger står för en stor kostnad och onödig miljöpåverkan. En tvåbarnsfamilj kan spara upp till 7 000 kronor om året genom att inte slänga ätbar mat. Svinnet beror till en del på att vi handlar för mycket och att maten står och blir gammal i kylskåpet, men ännu mer att vi slänger mat i onödan. Vi har glömt bort att lita på våra sinnen som vi gjorde förr innan bäst före datum hade uppfunnits. Näsan och tungan är fortfarande duktiga på att avgöra matens kvalitet.

Ett sätt att minska svinnet är att verkligen tömma alla dessa förpackningar som maten i dag köps i. Tyvärr verkar det dock som förpackningsindustrin är i maskopi med livsmedelshandeln. Många förpackningar är konstruerade på ett sådant sätt att det är nästan omöjligt att tömma ut allt innehåll. Ett bra exempel på detta är mejeriernas "takåsförpackning". När vi tömmer en yoghurtförpackning är det svårt att få ut 8–10 procent av innehållet och hopplöst att pressa ihop kartongen. Det blir därför totalt sett oerhörda mängder yoghurt som på detta sätt kastas. Slängd yoghurt som på sin väg från ko till slaskhink har förorsakat massor av utsläpp till luft och vatten, helt i onödan.

Kan man tänka sig att mejerierna för miljön och inte minst klimatet skull tar bort "takåsförpackningen"?

Åtminstone för yoghurt är förpackningar av tegelsten – eller tetratyp betydligt mer lättömda.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons