Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkrati hindrar trafiksäkerhetstänkande

Det är dags att reagera mot det orimliga i Socialstyrelsens föreskrifter för märkning av ambulanser innan det sker några större olyckor på grund av att vi inte syns.

Annons

Det är märkligt att det ska behöva ta sådan tid för att göra ambulansfordon i Sverige märkta och trafiksäkra. Det har snart gått ett halvt år sedan Socialstyrelsen införde nya ambulansföreskrifter. Socialstyrelsen har bestämt att ambulanserna ska vara grönmarkerade.

De nya föreskrifterna är enligt vår mening ett misslyckande på flera vis. I stället för att öka säkerheten till skydd för enskilda så kamouflerar man ambulanserna med grön märkning och förbjuder tilläggsmärkning på sidorna.

Synbarhet och varseblivning är egenskaper som måste finnas på ett utryckningsfordon, för att komma snabbt och säkert fram till den hjälpbehövande. Fordonet ska ha en så iögonfallande färgsättning att man ser det i trafiken utan att man aktivt tittar efter det. Enligt senaste hjärtstoppsrapporten har tiden för att komma fram till patienten ökat från i snitt sex minuter till nio minuter. Det är tre minuter längre än för sex år sedan. Det är också sex år sedan man började märka ambulanserna med grönt. Möjligheten till överlevnad sjunker med tio procent för varje minut enligt professor Johan Herlitz på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Att då som Socialstyrelsen medvetet mot all forskning, vetenskap och beprövad erfarenhet lagstifta om att märka ambulanserna med en grön kamouflagefärg i stället för de färger som både ny och gammal forskning visar är bäst, fluorescerande och högreflekterande limegul och röd-orange är mycket anmärkningsvärt. Forskningen visar också att vit och silver högreflekterande är absolut bäst i mörker.

Ambulanssjukvården i Halland har sedan något år börjat märka sina ambulanser med röd-orange fram och bak och tiderna till att nå patienter med hjärtstopp är nu bäst i Sverige, i snitt sex minuter. Om detta beror på den nya märkningen är oklart men personalen upplever att de blivit mer synliga i trafiken och lättare kommer fram på larm. Vi menar att det är dags för att ändra i Socialstyrelsens föreskrift och slopa den gröna färgen på ambulanserna. Just erfarenhet är något vi nu börjar få om grönmärkta ambulanser och märker att vi syns dåligt i trafiken. Att övriga trafikanter inte släpper fram oss som förr eftersom de inte ser oss i lika god tid. Insatstiderna ökar. Det är något som man märker i Storbritannien också, de som var först med grönmärkta ambulanser.

Det är dags att reagera mot det orimliga i Socialstyrelsens föreskrifter för märkning av ambulanser innan det sker några större olyckor på grund av att vi inte syns. Hur många patienter som får lida för att vi inte kommer fram i tid vet vi inte men varje minuts fördröjning för att vi inte syns i trafiken kan komma att riskera människoliv.

Jörgen Lundälv

docent i trafikmedicin

Enheten för kirurgi, Umeå universitet

Björn Strömberg

ambulanssjuksköterska i Halmstad

Delegat för Vårdförbundet i CEN/TC 239 Rescue vehicles och tekniska kommittén

TK351 Ambulanssjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons