Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads: Vi välkomnar flyktingar till byggbranschen!

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads​, i en slutreplik till två centerpartister:

Annons

Gustaf Hemming (C) och Magnus Svensson (C) skriver ( helahälsingland.se ) att utan snabbspår så kommer utmaningarna för bostadsbyggande och integrationen att kvarstå. Vi i Byggnads vill också att nyanlända snabbt ska komma i arbete på våra byggarbetsplatser, men vi tycker det är slöseri med resurser att uppfinna hjulet en gång till.

För att kunna möta behoven av arbetskraft inom byggbranschen och säkra nästa generations byggnadsarbetare, har vi i Byggnads tillsammans med Sveriges Byggindustrier inrättat Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, Byn. Byn kan branschens krav och samverkar med gymnasieskolor, vuxenutbildare och företag för en bred och allmänbildande grundutbildning. I kombination med lärlingsplatser ger det blivande yrkesarbetare just de kunskaper och färdigheter som branschen eftersöker. Under utbildningstiden får lärlingen lön enligt en trappa från 65 procent upp till 100 procent av lönen. Detta regleras i Yrkesutbildningsavtalet. Det finns mer att läsa om detta och olika vägar till att skaffa sig ett yrkesbevis på byn.se.

Vi i Byggnads tycker det är strålande om utbildningarna inom Yrkesutbildningsavtalet anpassas till olika grupper i samhället, till exempel nyanlända flyktingar, så att fler snabbt kan komma ut på byggena. Det går till och med att söka statliga pengar, så kallade främjandemedel, för anpassning av utbildningsmaterialet till olika språkgrupper.

Byn har även möjlighet att utvärdera tidigare utbildning och erfarenhet inom byggbranschen från andra länder. Om du har en utbildning sedan tidigare och har arbetserfarenhet behöver du alltså inte börja om från ruta ett. Detta tycker vi är jättebra. Då får personen snabbare en bra lön att leva på.

I Byns styrelse finns representanter från såväl Sveriges Byggindustrier som Byggnads och andra berörda fackförbund. Här finns alla möjligheter att diskutera hur man kan anpassa utbildningen till olika grupper, genom att till exempel utöka med kurser i yrkessvenska för de grupper som behöver det.

Byggnads ser inga hinder till att sådana anpassningar påbörjas redan idag och vi hoppas att Sveriges Byggindustrier är med på noterna så att fler lärlingar – oavsett bakgrund - snabbt kan komma ut på byggarbetsplatserna, där de så väl behövs. För inom Byggnads gör vi aldrig skillnad på folk och folk. 

Till dem som tvingas fly hus och hem för att söka skydd i vårt land och som har en önskan om att jobba som byggnadsarbetare här säger vi: Välkomna till byggbranschen i Sverige och Byggnads! Ni behövs.

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads​

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser - i Iphone eller Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons