Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg vindkraft på Nordanstigs villkor!

Vinnare på Nordanstigs vindkraftssatsning är kraftbolagen, markägare med kraftverk på sin mark och mottagarländerna för elen som slipper förstöra sin egen natur. Förlorare är allmänheten i Nordanstig!

Annons

Enligt HT 29 okt kan Kitteborna nu andas ut – det blir inga vindkraftverk just vid kanten av byn. I stället ska de upp i skogen enligt samrådsförslagets begränsade förslag.

Jag har dock en stark känsla av att vi håller på att ta ett riktigt dåligt beslut som i grunden förändrar Nordanstigs karaktär där naturskönheten och lugnet hittills varit framträdande drag!

Det begränsade förslaget från samrådet skjuter skyhögt över de regionala mål som finns för vindkraftutbyggnad! Knoppe, Älgered samt områdena runt Kittesjön och Gränsfors drabbas hårt. Hela inre delen av Nordanstig påverkas av vindkraftsparkerna.

Varför tycker då politikerna i Nordanstig att det är en så prioriterad uppgift att bygga vindkraft att man vill offra kommunens viktigaste tillgång, naturskönheten?

• Vill man råda bot på elbrist i Sverige? Nej, kommunstyrelsens eget protokoll från 22 september fastslår att Sverige kommer att producera ett överskott av el som är avsett att säljas främst till den europeiska marknaden!

• Vill man få ner Sveriges utsläpp av koldioxid? Nej, Sveriges el kommer nästan helt från vatten- och kärnkraft. Vindkraftselen ska exporteras.

• Vill man få ner hushållens elkostnader? Nej, vindkraft är dyr att producera och bygger helt på subventioner. Vi skattebetalare kommer att få sponsra elförsäljningen till Europa kraftigt.

Vinnare på Nordanstigs vindkraftssatsning är kraftbolagen, markägare med kraftverk på sin mark och mottagarländerna för elen som slipper förstöra sin egen natur. Förlorare är allmänheten i Nordanstig!

Begränsa i stället utbyggnaden till att motsvara Nordanstigs andel av de regionala målen, det vill säga 20 vindkraftverk. Dessa bör läggas så långt som möjligt ifrån det som i samrådsunderlaget kallas central odlingsbyggd, mycket känsligt för störningar.

Enligt kartorna i förslaget är det då uppenbart att områdena väster om Kittesjön och vid Knoppe är olämpliga. I stället bör man koncentrera sig till de avlägsna skogsmarkerna i kommunens nordvästliga delar, nära Medelpad. Enligt förslaget skulle här rymmas 163 kraftverk så det bör vara möjligt att få in 20 stycken på ett varsamt sätt. Övriga delar av kommunen skonas och skadan för allmänheten minimeras!

Det är dags att sansa planerna på vindkraftsutbyggnad i Nordanstig så att även våra barn kan njuta av den underbara omgivning som vi själva haft förmånen att växa upp i! 

Dickie Forstall

Söderåsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons