Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg tryggt boende för äldre

Trygghetsboende är hyresrätter avsedda för äldre personer som upplever att hemmets borg förvandlats till ett fängelse där de blir sittande i sin ensamhet i väntan på hemtjänsten och matlådan.

Annons

Det behövs flera olika boenden för äldre i vår kommun. Trygghetsboende är hyresrätter avsedda för äldre personer som upplever att hemmets borg förvandlats till ett fängelse där de blir sittande i sin ensamhet i väntan på hemtjänsten och matlådan.

Otryggheten känns tung när man inte längre orkar öppna ytterdörren till sin bostad, när man inte längre kan ta sig upp och nerför trapporna, där det inte finns hiss i huset eller när make eller maka gått bort. Ja, då vill många flytta till ett tryggt boende där man kan äta och ha trevligt tillsammans med andra och där det finns trygghetslarm och personal som ordnar aktiviteter i huset.

Trygghetsbostäder finns på några ställen i Sverige. Där de finns har de visat sig minska behovet av platser i särskilda boenden, sannolikt beroende på att människor som bor i trygghetsboenden håller i gång. De blir inte sittande passiva med den risk för ohälsa som passivitet för med sig.

Vi kräver nu att vi bygger fler trygghetsboenden även i vår kommun. De äldre ska ha rätt att bo där de vill när de blir gamla och då är det viktigt att trygghetsboenden finns att välja som ett alternativ. Nu har alliansregeringen sett till att det finns möjlighet att få statligt stöd att söka när vi bygger trygghetsboenden. Vi vill därför att Hudiksvalls kommun omedelbart börjar planera för trygghetsboenden. Det innebär social trygghet för gamla som ännu inte behöver mycket vård, men som kan bli sjuka av ensamheten.

Kent Sjöberg (KD)

Ann-Marie Svala (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons