Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg om riksväg 83 nu!

/

Återigen har en olycka inträffat på riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta, skriver Peter Nordebo, som menar att det är dags att rusta upp riksvägen.

Annons

Den här gången krävdes inget människoliv. Men det borde vara en signal till Trafikverket att skynda på arbetet med planerad upprustning! I mars 2012 hölls öppet hus och samråd med allmänheten om ombyggnation av riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta, den ökända Dödens väg. Vi var ett 70-tal personer som deltog på Forum i Arbrå.

Enligt Trafikverket skulle byggstart kunna ske tidigast 2014. I mars 2013 beslutade Trafikverket i samråd med Region Gävleborg att satsa på upprustning av befintlig tvåfilig väg med hastighetsbegränsning 80 km/t, eftersom regionen tyckte 2+1-väg med mitträcke och 100 km/t skulle bli för dyrt. Regionen ville sprida väginvesteringarna på fler vägsträckor, som riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn och riksväg 84 mellan Hudiksvall och Ljusdal.

I oktober 2015 skriver Trafikverket i en insändare i Ljusnan att planläggningsarbetet beräknas vara klart 2016: "Därefter ska arbetet upphandlas och bygget kommer också att ta ett par år att genomföra." Jag kan inte bedöma om ansvaret för att åtgärderna låter vänta på sig ligger på regionen, som ansvarar för länsplanen för investeringar i infrastruktur eller på Vägverket. Men jag tycker det är bedrövligt att fel beslut fattades 2013, när man uteslöt 100-väg, och att man sedan låter det gå år efter år med stora brister i trafiksäkerheten och återkommande olyckor.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons