Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg bandyladan på Sävstaås

För att få plats för bandyladan och parkeringsplats måste riva flera av de inom området befintliga tegelbyggnaderna, som med fördel borde kunna användas för småindustri och affärsverksamhet.

Annons

Tanken på min insändare (16/12) var att påvisa olämpligheten av att lokalisera en bandyhall inom det ur kulturhistorisk synpunkt för Bollnäs mycket värdefulla lokstallsområdet.

Ett studiebesök till Edsbyn under en bandymatch mellan Bollnäs och Edsbyn visade med önskvärd tydlighet, att ishallen till storleken inte precis är någon liten byggnad. Yttermått 120x72 meter, höjd till taknock 23 meter och totala volymen för hallen är lika stor som volymen hos 200 enplansvillor à 120 kvadratmeter. Lägg därtill arealen på den stora parkeringsplats, som de den här gången, 4 000 betalande bandybesökarna, behövde för sina bilar.

Bandyfolket är, som det synes mig, en bilälskande folkgrupp. I klartext. Vill man få publik till bandymatcherna, ja då måste man också se till att besökarna har möjlighet att parkera sina bilar i omedelbar närhet av hallen.

De, som vill tränga in och lokalisera en bandylada till lokstallsområdet, har mig veterligt hittills aldrig med ett ord nämnt hur man tänkt lösa parkeringsfrågan. Kanske räknar man kallt med: beviljar kommunen bygglov till en ishall, då är det också kommunens skyldighet att anlägga, bekosta och underhålla en ändamålsenlig parkeringsplats för bandyhallen. Vilket i klartext skulle innebära att man för att få plats för bandyladan och parkeringsplats måste riva flera av de inom området befintliga tegelbyggnaderna, som med fördel borde kunna användas för småindustri och affärsverksamhet. Varför inte till exempel en galleria här i stället för på Brotorget?

För mig är tanken hos den nya generationen högljudda personer, som vill lokalisera en bandylada till lokstallsområdet lika huvudlöst tänkt som tanken var hos de socialdemokrater som år 1981 raserade den av rött tegel uppförda bryggeribyggnaden för att på nämnda tomt lokalisera en för närmiljö mycket störande och utrymmeskrävande anläggning som ett värmeverk. Gör ett besök till Bollnäs värmeverk och föreställ er hur det skulle ha sett ut i stadens centrum om värmeverket och den verksamhet som bedrivs där hade lokaliserats och byggts på bryggeritomten.

Visserligen insåg man efteråt, att rivningen av bryggeriet var ett misstag och förlust för Bollnäs som genom rivningen förlorade en byggnad lämpad som ett ståtligt kulturhus. Men det var så dags. Frågan är nu om rivningsraseriet ska upprepas inom lokstallsområdet?

Allt sunt förnuft talade för att värmeverket inte borde lokaliseras och byggas på bryggeritomten på samma sätt som det sunda förnuftet nu talar emot att bandyladan lokaliseras till lokstallsområdet. Ladan bör lokaliseras till Sävstaås, där bandyn kan utnyttja de stora investeringar som redan gjorts för bandyn inom området som till exempel den stora befintliga parkeringsplatsen.

Ove Kuttainen, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons