Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygden dör inte utan högstadium

Jag tänker slåss för ett rättvist samhälle, att vi som bor här ska få rätt till samma förutsättningar. Om jag ser att det barkar sta någonstans så måste jag få reagera.

Annons

Debatten om ett kommunalt högstadium i Nordanstig kommer nog aldrig att ta slut. Jag anser att vi måste få till en bra undervisning för våra ungdomar så att de kan gå vidare till gymnasiet.

Det finns många politiker i den här kommunen som förespråkar att ungdomarna ska gå ett högskoleförberedande program, men de har inte förstått vikten med att ska man lyckas ta sig dit och orka gå ett teoretiskt program måste man ha kunskap med sig. Det måste man ju även ha när man ska gå ett praktiskt program, där teori och praktik möter varandra med ett högt tempo.

Då kan vi inte som politiker skylla på att vi inte har råd att sätta in lärarvikarie om någon lärare är sjuk en längre tid för att vi måste tänka på att hålla igång värmen på två högstadieskolor.

Från och med hösten 2010 kan man få extra poäng att lägga till i sitt jämförelsetal från gymnasiet genom vissa kurser till en viss nivå. Max 2,5 meritpoäng. Vissa kurser i moderna språk, matematik och engelska. (Det här gäller när man ska söka vidare till exempelvis högskola).

Franskan i grundskolan (Nordanstig) har plockats bort på grund av att man måste hitta slantar att spara, vi skalar och skalar. Vad blir nästa ämne? Vi måste ha fler ma- och NO-behöriga lärare samt mera resurser för dessa ämnen när vi ser att det brister i elevers kunskap här. Vi måste rusta skolan, lokalerna ska ses över och pedagogiken ska vara bra.

Om inte Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna kan se det, är det ju tråkigt för dem. Men jag tror nog att folket i byarna i Nordanstig är klokare än dem, de vill nog att barnen och ungdomarna ska få en bra skolgång.

Jag är mest fundersam över Folkpartiets agerande i den här frågan, de kan ju inte ha hängt med på regeringens/Björklunds politik?

Folkpartiet i Nordanstig har ju vid flera tillfällen förespråkat två kommunala skolor f–9 på två orter!? Det innebär att fler småskolor kommer att ryka.

Ska man inte få ta steget som ungdom 12–13 år, kliva vidare och få känna att man kommer upp i ett annat steg, att få gå på ett högstadium 7–9, träffa nya kompisar från andra delar av kommunen?

En by dör inte för att ett högstadium flyttar därifrån, Harmånger, Stocka och Ström kommer inte att utarmas på grund av att det!

Det som skulle swinga upp den här kommunen just nu är fler arbetstillfällen, vi behöver fler företag som etablerar sig här. Det gäller att kommunchefen och kommunalrådet verkligen marknadsför vår kommun, och tycker inte folket att man har gjort det så kanske det är dags att byta maktskifte i den här kommunen, från C, M och KD till S!

Katarina Bylin (S)

Gnarp, KS- och KF-ledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons