Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byarörelsen en kraft att räkna med

Runt om i landet, och i Hälsingland, finns lokala utvecklingsgrupper. Gemensamt för dem alla, cirka 4 700 i landet, är att de arbetar för bygdens utveckling.

Annons

En lokal utvecklingsgrupp bildas när människor känner behov av det. I gruppen samverkar man lokalt, över förenings- och partigränser, och man ser till helheten i bygden. Här finns inga stuprör, här gäller hängrännan!

Arbetet utgår från vad bygdens invånare tycker är viktigt, det kan vara bredband, vindsnurror, ta över affären eller skolan. Andra jobbar med småskalig turism, man bygger bostäder. Många jobbar med den grundläggande servicen i bygden, både samhällsservice och kommersiell service. Det är ett arbete som oftast sker ideellt.

Vi är många i byarörelsen, över 100 000 människor satsar runt en miljard kronor i eget arbete varje år.

Landsbygdsriksdagen samlas vartannat år, nyligen var det Sunne som stod värd för över 1 000 hängivna bygdeutvecklare.

För att stödja det lokala utvecklingsarbetet finns inom Landsbygdsprogrammet Leadermetoden. I Hälsingland arbetar den ideella föreningen Leader Hälsingebygden med ett leaderprojekt med samma namn som föreningen. Hälsingebygden arbetar i det Hälsingland som kännetecknas av en stark gemenskapskänsla och en stark kulturell identitet. Även om gränser flyttats fram och tillbaka under tidernas lopp har de starka banden mellan hälsingarna bestått.

I Leader Hälsingebygden prioriterar vi entreprenörskap och innovationer, att skapa samverkan, ge stöd till den lokala förädlingen, utveckla besöksnäringen, kompetensutveckling, attitydpåverkan och nätverksbyggande. Andra prioriterade områden är lokala initiativ och samverkan, att förbättra samhällsservice och infrastruktur, utveckla återkommande publika arrangemang som främjar lokal identitet och lokalt engagemang samtidigt som nya besökare lockas till området. Till detta ska läggas det arbete som ska göras med Omställning Hälsingland, vår del i den nödvändiga "synvända" som ska göras för att klara klimatfrågan framöver. Här ingår vi i nätverk som spänner över hela landet och ut över Europa. Vi drivs av övertygelsen om landsbygdens värden och möjligheter.

Kenneth Nilshem, ordförande Leader Hälsingebygden, styrelseledamot Hela Sverige ska leva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons