Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BUN, hur har ni tänkt er detta!?

En vecka av årets förskoletermin har avverkats och vi frågar oss redan hur detta ska fungera.

Annons

Vi lämnar på dagis klockan åtta, hemma igen till tidigast halv nio. Sedan i väg på dagis igen efter två timmar, (mitt i middagsvilan för syskonet) för att hämta ett trött och hungrigt barn. När jag kommer till dagis sitter vårt barn och ritar och resterande sitter redan vid lunchbordet! Vi har 1,6 mil hem och maten står inte direkt på bordet när vi kommer hem. När vårt barn äntligen får lunch har hans kompisar redan avverkat lunch och vilostund på förskolan.

Enligt barn- och utbildningsnämnden kommer det att sparas en miljon kronor per år om lunchen tas bort för de så kallade 15-timmarsbarnen. Detta enligt BUN:s beslutsunderlag. Min fråga är vilken nettobesparing det blir ur ett kommunalt helhetsperspektiv? Enligt min uppfattning kommer ni bara att spara in på råvarukostnaden. Personal, transportkostnader och övriga kostnader som ingår i portionspriset kommer säkerligen bli det samma.

En undersökning från Statens folkhälsoinstitut visar att förskolebarn utvecklar sitt intellekt tidigare än barn som är hemma med mamma eller pappa. En viktig bit i barnets utveckling är att lära sig hantera olika sociala bitar, varav att sitta i en större grupp och äta tillsammans är en. För de barn som har småsyskon hemma handlar denna bestämmelse om tre timmar per dag om en period då föräldrarna är föräldralediga. Men de barn som går tre timmar per dag på grund av arbetslösa föräldrar kommer att missa denna sociala bit helt, åtminstone så länge deras föräldrar är arbetslösa. Och jobben i kommunen växer inte direkt på träd.

Vårt barn frågade mig i dag på väg hem efter sina tre timmar på dagis "mamma, varför får inte jag äta på mitt dagis?" Jag svarade "för att du har ett syskon som jag är hemma med och då får du bara vara en liten stund på dagis". "Men mamma, min kompis har också ett syskon, han får äta. Varför får inte jag äta mamma?" Kanske ni på BUN kan förklara detta för vår 4-åring? Lycka till med den förklaringen!

När nu kommunen slår klackarna i taket av glädje för att de sparat in så otroliga summor på snöröjningen denna vinter så kan kommunen också passa på att omfördela kassan och servera 15-timmarsbarnen lunch i stället!

Kanske BUN:s styrelse kan sitta kvar på sina kontor med simpla matlådor och sedan skänka sina lunchpengar till 15-timmarsbarnen i stället för att gå ut och glassa på lunchrestauranger om dagarna?

Vi skäms över att bo i denna kommun, det blir bara värre och värre. Hur kan man ens komma på tanken att dra in på ett förskolebarns lunch! Och servera barnen riktigt smör i stället för margarin!

C.A

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons