Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten bekymrar oss

I början av maj presenterade oppositionen sitt förslag till vårbudget. Som landsbygdsbor kan vi inte bli annat än bekymrade.

Annons

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill höja priset på bensin och diesel kraftigt, återinföra handelsgödselskatten, skydda mer skog, och höja arbetsgivaravgiften för unga.

Därtill inför man en kilometerskatt, som kommer drabba jordbrukets transporter av foder till djuren, och mjölkbilens leverans till mejeriet. Detta är ingenting annat än en straffbeskattning av landsbygden.

Konsekvensen blir att den svenska maten kommer att bli dyrare, och att många bönder kommer att få lägga ned sina verksamheter. Det gynnar varken miljön, eller jobben på landsbygden.

Oppositionen nämner inte matlandet alls. Oppositionen satsar 50 miljoner kronor på bättre skolmat och 10 miljoner kronor på ekologisk odling. Regeringen satsar främst på ekologisk odling inom Landsbygdsprogrammet, där 500 miljoner kronor finns avsatta.

Sett i det perspektivet är 10 miljoner kronor bara kaffepengar. Regeringen satsar också på ekologiskt och småskaligt inom ramen för Sverige – det nya matlandet, där 8 miljoner kronor redan är öronmärkta för ekologiskt.

En levande landsbygd kräver en politik som gör det enkelt, roligt och lönsamt att vara företagare. Det behövs en politik som gör det lätt och billigt att vara miljövän, och som ser till att det svenska jordbruket har goda förutsättningar att konkurrera på samma villkor som grannarna i Europa. Ett starkt Centerparti i en regering är en garant för att det ska bli verklighet. Rösta för landsbygden i höst.

Magnus Svensson (C)

kandidat till kommunfullmäktige i Söderhamn

Peter Olsson (C)

kandidat till kommunfullmäktige i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons