Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryggerigränd bästa namnet

Miljö- och byggnämnden skrek till av förfäran då det visade sig att motionen om namnändring på Postgränd till Bryggerigränd fick stöd av en enig kommunstyrelse. Så får det inte gå till sade man. Det är vi som beslutar i namnfrågor.

Annons

Miljö- och byggnämnden skrek till av förfäran då det visade sig att motionen om namnändring på Postgränd till Bryggerigränd fick stöd av en enig kommunstyrelse. Så får det inte gå till sade man. Det är vi som beslutar i namnfrågor.

Anledningen till motionen är att påminna om Bollnäs bryggeri som låg på samma ställe mellan 1872 och 1981 där Max-parkeringen ligger i dag. Anledningen till det är ju att man träffar många Bollnäs bor som är inflyttade eller som är under 30 år som inte vet om att det funnits ett bryggeri i Bollnäs.

Miljö- och byggnämnden förklarar sitt avslag att man som regel inte byter namn på gator och torg i städerna.

Det gick bra att byta namn på Västergatan till Collinigatan på 1990-talet, trots att man inte som regel inte byter namn på gator i städerna.

Bollnässtaden brann 1883 och 1884.

Landshövdingen Björkman kom till Bollnäs och tog kommunalnämnden i örat och sa att har ni ett tättbebyggt område ska det finnas en stadsplan! Detta tog kommunalnämnden till sig och gjorde upp en stadsplan med kvadratiska kvarter och raka gator.

Längst i väster ritade man in Västergatan. Området var vattensjukt och först när man dränerat området och även lagt igen Stenbrobäcken drogs den fram i början av 1920-talet. Alltså har Västergatan sedan 1880-talet, eller i realiteten sedan 1920-talet hetat Västergatan. Men så kom någon på att stadens grundare Georg Henric Collini hade haft en hölada där dagens Folkets hus står så därför skulle gatan byta namn till Collinigatan. Det skulle passa bättre på stadshustorget, då det var där Collini bodde. Bollnäs bryggeri var den dominerande byggnaden på Gärdessidan av Järnvägen med ett gytter av byggnader.

Men det finns fyra stora företag där vars röster tydligen väger tyngre för MBN än en tjänstgörande fullmäktigeersättares. Motionen avslås med hänvisning till att man inte byter namn på gator och vägar i kommunen.

Ska jag tolka tjänstemannens skrivelse rätt så är man också rädd att ambulans, räddningstjänst och polis ska åka vilse om man byter namn till Bryggerigränd. Men om det brinner i posthuset lär väl brandbilarna se det redan när de är vid rondellen så de lär väl inte grubbla så mycket på var Bryggerigränd ligger...

Så ofta som polisen och ambulansen får åka till Maxparkering på lördagsnätter tror jag inte heller att de har något problem att hitta Bryggerigränd.

Kapitalet kan styra demokratin, de väger tydligen tyngre än en förtroendevald! Jag fick heller aldrig möjlighet att besöka nämndens sammanträde när ärendet behandlades utan fick ett brev hemskickat med utdrag från nämndens protokoll och tjänstemannens skrivelse.

Lars B Andersson (S)

ersättare i kommunfullmäktige i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons