Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brotorget stinker

Turerna kring Brotorget har varit många och krokiga. Hur kunde lagfartsärendet över huvud taget fullföljas under september/oktober 2009 då Sjaelsö AB och kommunen visste att det inte skulle bli något byggande från Sjaelsös sida?

Annons

Turerna kring Brotorget har varit många och krokiga. Vissa har dessutom varit omöjliga att förstå. Hur kunde lagfartsärendet över huvud taget fullföljas under september/oktober 2009 då Sjaelsö AB och kommunen visste att det inte skulle bli något byggande från Sjaelsös sida? Hur kunde Ängabyggen under hösten 2009 kliva in på estraden utan kända kopplingar till Sjaelsö?

I en intervju med Radio Gävleborg den 16 mars 2010 kunde vi höra Tomas Perzon berätta, att han var väldigt förvånad över kommunens spretiga agerande, eftersom det faktiskt var kommunen som under hösten 2009 kontaktade Ängabyggens verkställande direktör Björn Jonsson och frågade om företaget hade några idéer med torget. Detta på grund av att Sjaelsö inte var beredd/i stånd att fullfölja avtalet med kommunen. Därefter kontaktades Tomas Perzon av Ängabyggen.

Ett utkast visande en betongkoloss på sex våningar presenterades därefter för kommunen där då Ängabyggen hade gamla S-kommunalrådet Bertil Hulth till hjälp. Förslaget i den formen antogs dock inte av kommunfullmäktige, som vid sammanträdet 21 december 2009 ville ha betänketid till 22 februari 2010.

Under tiden skulle de politiska partierna inhämta medborgarnas önskemål, medborgardialog. Beslutet betydde för det första att Ängabyggen i detta skede inte fick överta Sjaelsös roll som byggherre för Brotorget. Det kom också att betyda att byggstart inte kunde ske före 2 januari 2010, vilket då formellt skulle betyda att köpet enligt avtalet skulle gå åter till kommunen.

Veckan före och efter jul skyndade sig då Ängabyggen att lämna in en bygganmälan för att starta bygget under årets sista vecka, med Sjaelsös förslag på galleriabyggnad som grund. Men på grund av inkompetens föll denna byggstart ihop som en pannkaka och manövern blev juridiskt verkningslös.

Historien och turerna ger väldigt bitter eftersmak. Vem på kommunen kontaktade Ängabyggen för att få skyndsam fart på torgbygget? På vems uppdrag skedde kontakten? Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige vet tydligen ingenting. Upphandlingen med Sjaelsö skedde i strid mot kommunallagens regler om konkurrensprincipen och likställighetsprincipen.

Nu fortsätter någon/några i kommunen med en förhandling/uppgörelse, som är ännu olagligare än tidigare. Vem bär ansvaret för hela denna stinkande soppa? Börjar lagfartsärendet bli begripligt nu för oss utomstående? Ska vi verkligen låta Brotorget förändras med detta falskspel som grund och riktmärke?

Yngve Käck

Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons