Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromsen har slagit till

Häromdagen kom pensionsbeskedet från Pensionsmyndigheten med sitt myndiga besked, att du har fått din pension sänkt med 443 kronor (efter min uträkning.) Vilket "tjyvsamhälle" det blivit.

Annons

Häromdagen kom pensionsbeskedet från Pensionsmyndigheten med sitt myndiga besked, att du har fått din pension sänkt med 443 kronor (efter min uträkning.) Vilket "tjyvsamhälle" det blivit. Här har man arbetat och betalat skatt sedan tonåren, och nu på äldre dagar, ska samhället skära i min inarbetade pension.

Detta beroende på, att omkring år 2000 överfördes totalt cirka 260 miljarder kronor, en massa nollor med stor betydelse, från AP-fonden (buffertfonden) till statskassan. Bakgrunden var ett riksdagsbeslut baserat på princippropositionen 1994 om det nya pensionssystemets konstruktion.

Sådana överföringar motiverades bland annat med att det nya pensionssystemets konstruktion ställde mindre krav på buffertfond, bland annat genom den restriktion för pensionsuppräkningen som följsamhetsindexeringen kunde medföra och så vidare.

År 1998 fattade riksdagen ett mera definitivt beslut om det nya pensionssystemet, bland annat om införande av ytterligare en restriktion, nämligen den automatiska balanseringen (bromsen).

Man började då med att fatta beslut om att försvaga fonden genom att överföra medel till statskassan. Åren 1999 och 2000 överfördes vardera året 45 miljarder kronor. Jag behöver inte säga vilken regering som gjorde dessa ingrepp i AP-fonden. Ska det bli en fortsättning på detta om det blir ett regeringsskifte i september.

Den dagen gäller det verkligen att tänka efter före, och hitta rätt valsedel!

Roland Laurin

partistyrelseledamot SPI

Sveriges Pensionärers Intresseparti

Ordförande SPI kommunavdelning Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons