Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröd och skådespel åt folket och ATG

Få som arbetar inom Landstinget Gävleborg här i Hälsingland vet att ATG ursprungligen står för AB Trav och Galopp. Alla tror att ATG ska uttolkas Allt Till Gävle.

Annons

På Colosseum hölls i det antika Rom spektakulära jätteshower. Maktens folk spred också mat och pengar till det enkla folket. Tanken var att de sedan, i tacksamhet, skulle bära sina ok och slita vidare.

Denna tanke har nu tagits upp av ledningen för Landstinget Gävleborg. Alla medarbetare inbjuds till stort spektakel i Colosseum Gävle, förlåt Göransons Arena i Sandviken. Vi, medarbetarna, är ”kvällens höjdpunkt”. Spektaklet pågår under tre kvällar 5, 6 och 8 december med början klockan 18 och avslut 23.30.

Jo, man tackar. När måste man då åka från Ramsjö och Los för att komma i tid och hinner man kamma sig innan man reser? Och när kommer man hem? Måste man jobba dagen efter? Får man jobba med så liten dygnsvila? Och vad kostar spektaklet om man räknar in förlorad arbetstid och försämrade prestationer med mera?

Jag är läkare och dyr i drift, det vet alla. Men vi ska inte få någon julklapp i år, det har bestämts från högsta ort, så där spar man in en slant. Vi i Ljusdal ska träffas och byta julklappar som vi köpt själva – det ser jag fram mot med glädje.

Medarbetarna är ”festens höjdpunkt” står det på den personliga inbjudan jag liksom alla andra meniga soldater fått.

På Colosseum hälsade showens höjdpunkt, gladiatorerna, när de tågade in: Ave Caesar), morituri te salutamus”, ”Ära Caesar, vi som ska dö hälsar dig”. Känns träffande på något sätt för en hälsing. Här slår man bit för bit sönder Hudiksvalls sjukhus och försämrar för hälsocentralerna.

Prisade samarbetsformer som Ljusdalsmodellen med nära samarbete mellan sjukhusläkare och familjeläkare har svälts till döds. Läkarsekreterare skickas omkring i flera år som livegna statare. Kirurger, ögonläkare och familjeläkare med fler flyr Landstinget Gävleborg och försöker hitta andra arbetsgivare.

Låt senatorerna, Caesar, centurionerna och alla tesserarius (ungefär den politiska ledningen, landstingsdirektör, divisionschefer och verksamhetschefer) ha en fest för sig själva. Genomskåda härskartekniken! De kan sitta ensamma på tribunen.

Det är kränkande för Hälsingland (och Gästrikland) att bara anordna fest i Gävle – och att man över huvud taget har en fest.

De flesta jag talat med tänker bojkotta spektaklet. Jag uppmanar alla hälsingar (och gästrikar) att göra det samma.

Lennart Berglund, familjeläkare i Ljusdal, medarbetare i Landstinget Gävleborg sedan 1979

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons