Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på statliga återinvesteringar är orsaken

Angående Norrlandsförbundets insändare Norrland behöver mer kompetent folk (25/6).

Annons

Att skylla eller ens antyda att bristen på kompetens skulle vara orsaken till norrlandslänens stillastående tillväxt eller rent av retardation är djupt orättvist. Norrlänningarna utbildar sig minst i lika stor omfattning som övriga Sverige trots att vi har sämre förutsättningar. Men norrlandslänen kan inte tillgodoräkna sig kompetensen för ju högre utbildning någon skaffar sig desto större är tvånget att flytta från länen för att få ett arbete i paritet med utbildningen. Så statistiken att Norrlands befolkning är lågutbildade är kvalificerad lögn skapad av media och den politiska makten för att skylla Norrlands retardation på dess egen befolkning.

Norrlands retardation bottnar bara i bristande statliga återinvesteringar som tyvärr accelererat de senaste 60 åren.

Norrlandsförbundet borde ägna sina krafter åt att kritisera statsmakten och politikernas orättvisa skattefördelning där norrlandslänen tilldelas mindre än en tiondel till sina vägar och järnvägar jämfört med vad Stockholm tilldelas av staten de senaste 60 åren. Översysselsättning av Storstockholm med statens skattemedel för att hålla i gång inflyttning av minst 50 000 nya invånare/konsumenter till vår huvudstad varje år är en diametral motsats till vad Norrland utsätts för.

Statens agerande talar sitt tydliga språk varför Norrland avfolkas, både när det gäller kompetens och befolkning. Det borde även Norrlandsförbundet inse.

Sören Molander

Njutånger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons