Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra skolmat = ett skämt

När jag slog upp insäntsidan (15/6) och såg rubriken Bra mat i skolan blev jag näst intill upprörd.

Annons

En person som besöker en kommunal skollunchmatsal en enda gång kan omöjligt uttala sig om maten är bra eller dålig. Denna dag då person X besökte skollunchmatsalen är det mycket möjligt att maten var ett undantagsfall.

Nu ska jag ge er en kort historielektion. Jag gick på Björktjära skola, maten åt jag precis som alla andra barn. Kunde inte klaga eftersom att jag ännu inte visste hur det kunde smaka. Jag gick ut årskurs 6 och började därmed på Gärdesskolan. Det var nu ren lyx att få maten tillagad på skolan. Jag klagade aldrig eftersom att jag visste hur dåligt det var på Björktjära. Därefter gick jag på Torsbergsgymnasiet. Alla i min klass var förundrade över hur bra maten var. Lunchen var dagens höjdpunkt under årskurs 1. Så, det var slutet på denna fina historia för efter detta har det i två års tid bara gått utför med skolmaten.

Jag som har ätit denna mat i tolv skolår säger att den i dag inte alls håller den standard som den skulle kunna göra. Ibland är den inte färdiglagad, fortfarande kall/frusen inuti. Eller så kan du inte ens hugga gaffeln igenom potatisen för att den är okokt. I andra fall är den inte alls kryddad varken med salt eller peppar. Om totalt smaklös mat är vad som kallas bra mat då är jag beredd att hålla med person X men jag vill inte tro att detta är korrekt.

I alla fall jag äter inte för att överleva, jag lever för att äta och skolmaten är inte direkt vad jag tänker på när jag fantiserar om något extra gott. Jag önskar vanlig husmanskost som är ordentligt tillagad. Det är allt jag begär och det är tydligen orimliga krav för en skolmatsal i Bollnäs kommun.

En dag, under studentveckan nu i år, var jag med om att maten smakade gott och det var när det serverades ugnstekt lax med någon sorts gräddsky. För första gången på två år kunde jag lämna matsalen och känna att jag hade ätit något som smakade mer än bara vatten, som inte var fruset i mitten och som jag i dag kan säga smakade bra. Därför vill inte jag att en person som äter i en skollunchmatsal en endaste dag ska avgöra om maten är god eller inte. Statistiska undersökningar grundas aldrig på en enda person heller. Tänk innan du talar, det är en fin grundregel.

Beatrice Emilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons