Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra satsa på turistprogrammet

Barn- och utbildningsnämndens, BUN, arbetsutskott har lyckligtvis inte gått på utbildningschef Stefan Meullers förslag att avvakta med det nya programmet för hotell och turism. Helt riktigt vill man inte starta sedan tåget har gått.

Annons

Närljus har givit ut en folder som heter Funderar ni på att etablera företag eller investera i upplevelseindustrin? I denna folder propagerar man för att det är lätt att etablera och utveckla verksamheter och företag inom turistnäringen.

Därför kan man undra hur det kommer sig att Ljusdals kommun å ena sidan säger ”I Ljusdal är det möjligt”, och å andra sidan via utbildningschef Stefan Meuller säga att vi ska avvakta? Vet höger hand vad vänster gör? Eller sagt på ett annat sätt; om man ska tvätta sina händer, blir det bästa resultatet om höger och vänster hjälps åt, det blir liksom inte rent på handryggen annars.

Det logiska för Ljusdals kommun är att som BUN:s au föreslår, starta programmet för hotell och turism. Då finns utbildade ungdomar till förfogande till en bransch som är i tillväxt. Det ger skatteinkomster till Ljusdals kommun.

Dock är allt som sker i denna fråga från politiskt håll inte positivt. Ordföranden i BUN, Malin Ängerå, hotar med att nagga på skolans undervisningsresurser om BUN inte får de pengar som BUN äskar av kommunstyrelsen. I klarspråk betyder det färre lärare per elev.

Samtidigt har man slagit sig för bröstet och deklarerat att Ljusdal ska ha Sveriges bästa skola. Som det är nu går endast 44 procent av de 141 miljoner som grundskolan kostar till undervisning, det vill säga lärare. Nu hotar Malin Ängerå att sänka den siffran ytterligare. Då blir frågan om grundskolan lyckas utbilda eleverna så att de kan söka in på gymnasiet.

Är Ljusdals kommun intresserad av Sveriges bästa skola?

Christian Jensen

kommunombud i Ljusdal Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons