Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med vinst i vården

Jag tror att många medborgare inte insett att landstingets vänsterstyre agerat som riskkapitalister med våra skattepengar. Det har de gjort samtidigt som de kritiserat andra placerare på samma börs.

Annons

I en insändare undertecknad av Vänsterpartiets distriktsstyrelse är de upprörda över att de privata vårdbolagen går med vinst och att det innebär att de pengar som vi betalar i landstingsskatt och tror oss få sjukvård för i stället hamnar i fickorna på riskkapitalisterna.

Vi göder riskkapitalister enligt vänsterpartisterna. Om ni i Vänstern vill informera oss medborgare så kan ni väl bidra med lite mer fakta och inte bara komma med några enkla fraser som skulle passa bättre på era valaffischer.

Ni hade till exempel kunnat berätta om det privata Stockholmssjukhuset S:t Göran, där 90 procent av den vård de producerar köps av landstinget i Stockholm, 9 procent köps av andra landsting och 1 procent av försäkringsbolag. Vårdavgift är lika vare sig du väljer det privata eller landstingets vård. Landstinget betalar samma pris för de olika vårdinsatserna oavsett vem som driver sjukhuset.

Vi och ni som bor i ett landsting där vi sedan början av 1990-talet, årligen hört och läst om minussiffror, besparingar, besparingar och indragningar, indragningar, vi borde ställa oss frågan, varför är det okej att ständigt gå med förlust och att begära mer skatt av oss medborgare. Samtidigt som den privata vården med samma ersättning "täljer guld" som vänstern uttrycker det.

Den som gör vinst kan investera, den som gör förlust måste dra ner på sin verksamhet. Det måste även vara ett bra förhandlingsläge för landstingen om den privata vården gör mycket stora vinster, då finns det utrymme att pressa ner ersättningen till den privata vården vid kommande förhandlingar.

Vänstern skriver också att vi med våra skattepengar göder riskkapitalisterna, alltså de som satsar pengar på börsbolag.

Har ni i vänstern redan glömt bort att ni suttit i en landstingsledning som placerat hundratals miljoner av våra skattepengar på börsen, i den goda viljan att föröka de pengar som landstinget avsatt till framtida pensioner. Jag har hört att det förväntats en avkastning på 15 procent.

I er nästa insändare kan ni gärna upplysa om de exakta summorna. Jag tror att många medborgare inte insett att landstingets vänsterstyre agerat som riskkapitalister med våra skattepengar. Det har de gjort samtidigt som de kritiserat andra placerare på samma börs.

Thomas Julin

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons