Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra attityd bättre än straff

Nej, Peter Goldmann (20/4), höjda fossilbränsleskatter är inget alternativ för Sverige som redan har världens högsta skatter på bensin och diesel!

Annons

Att utsläppen från trafiken ökar beror på den tunga yrkestrafiken och allra mest på avsaknaden av poliser med hastighetskontrollutrustning.

Undersökningar har visat att detta äter upp hela den minskning av utsläppen som privatbilismen faktiskt har åstadkommit. Att människor tankar bensin i stället för E85 trots att de tagit emot miljöbilspremier måste åtgärdas genom en attitydförändring, inte genom att ytterligare bestraffa alla som måste tanka ren bensin eftersom de inte har råd att byta bil.

Det är väl snarare så att genom att locka folk med ekonomiska fördelar för att skaffa ”miljöbilar” så får man även med sådana som inte egentligen bryr sig om miljön. De som har ett miljösamvete tankar E85 även när den är dyrare än ren bensin, likaväl som de köper ekologiska matvaror trots att de kostar mera.

Gröna bilister är mycket för tvångsåtgärder och bestraffningar. Om ni vill göra något som faktiskt påverkar världsmiljön åk till Kina med era kampanjer. Sveriges utsläpp är inte ens en fis i världsrymden och även om vi förbjöd all vägtrafik skulle resultatet globalt sett knappt vara mätbart. Med det vill jag naturligtvis inte säga att vi ska sluta att arbeta för bättre miljö även här. Jag vill bara påvisa att om man gör det på fel sätt så får det konsekvenser för enskilda människor, konsekvenser som är alldeles oproportionerliga i jämförelse med de resultat de ger.

aktivist i bensinskatteupproret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons