Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att skynda långsamt med byggandet i Hudiksvall

Bra att oppositionen nu vill samarbeta kring planeringen för byggandet på Kattvikskajen och andra ställen. Nu kan det äntligen bli verkstad, skriver Sven-Åke Thoresen.

Annons

Det skrivs nu mycket i Hudiksvalls Tidning om att det skulle vara bristande planering långt bak i tiden som ligger till grund för bostadsbristen i centrala Hudiksvall. Det som alla, inklusive journalisterna, verkar missa helt är det läge som Hudiksvall befann sig i på 1990-talet.

Vi levde i skuggan av stora rationaliseringar inom vår industri och inom offentlig verksamhet, vi hade en befolkningsminskning och på grund av det massor med tomma lägenheter. På grund av att kommunledningarna i slutet på 1980-talet slog till bromsen för byggande när de såg krisen komma så hamnade vi aldrig i samma situation som grannkommunerna Söderhamn och Nordanstig där statens bostadsakut fick gå in och hjälpa till då situationen blev dem övermäktiga.

Hudiksvalls kommun fick ändå riva långt över hundra lägenheter för att uppnå balans i beståndet. Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att planeringen halkat efter, bostadsbolaget har inte vågat bygga då de varit nöjda med balansen i hyresbeståndet, även om de nu försöker hävda att man velat bygga de senaste tio–femton åren.

Befolkningen har inte direkt ökat med några våldsamma språng och jag tror nog att en försiktighetsprincip också i fortsättningen är på sin plats. Visst, det behövs byggbar mark i Hudiksvall men också i våra stora tätorter Iggesund och Delsbo. Kom ihåg att 60 procent av befolkningen bor utanför Hudiksvalls stad. Bra att oppositionen nu vill samarbeta kring planeringen för byggandet på Kattvikskajen och andra ställen. Nu kan det äntligen bli verkstad.

När det gäller äldreomsorgen har vi, vad jag vet, i dagsläget balans i det särskilda boendet i alla fall. Det har exempelvis stängts en avdelning på servicehuset Tryggebo i Iggesund.

Sven-Åke Thoresen

ordförande, Socialdemokraterna Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons