Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjar Burma backa?

Till vår stora glädje har Bollnäs Amnesty-grupp helt nyligen fått veta att vårt långa arbete för Soe Han och Saw Naing Naing gett resultat. De är nu fria!

Annons

Ibland händer det hart när otroliga. En av världens hårdaste militärdiktaturer har börjat släppa på de strama tyglarna. Till vår stora glädje har Bollnäs Amnesty-grupp helt nyligen fått veta att vårt långa arbete för Soe Han och Saw Naing Naing gett resultat. De är nu fria!

Båda är nu gamla och förmodligen nedbrutna män, som suttit fängslade i omgångar sedan militärregimen illegalt övertagit makten under 80-talet. De tillhör det ledande skiktet i National League for Democracy, som i det senaste demokratiska valet i Burma vann med inte mindre än 80 procent av rösterna.

Diktaturens generaler slog dock omedelbart till och avvisade alla former av demokrati. Därefter har flera tusen burmeser placerats i fängsligt förvar under vidriga förhållanden. Deras ledare Daw Aung San Suu Kyi befinner sig i husarrest sedan många år. Hon är ett känt namn över hela världen, och EU, FN och USA har intervenerat i hennes fall.

För tre år sedan fick Amnesty i Bollnäs besök av Htay Htay, en modig burmesiska som kom som kvotflykting till Sverige med fyra av sina barn. Det skedde genom FN:s flyktingorganisation UNHCR. Innan dess hade hon arbetat inom Burmese Women Union. Htay Htay är nu aktiv i Sverige inom svensk-burmesiska föreningen för mänskliga rättigheter.

För Amnesty återstår ännu mycket att göra för Burmas pinade folk. Minst två tusen burmeser är fortfarande i fängelse för brott de aldrig begått. Så Amnesty måste gå vidare.

Sixten Eriksson

Amnesty i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons