Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja fundera över vad som ska göras i Grekland

För Sven-Olof Westin (18/7) och en del andra tycks detta med greklandskrisen vara en enkel fråga att ta ställning till, skriver Bengt Bengtsson:

Annons

Att grekerna har levt gott på godtrogna långivare och det är den nuvarande vänsterregeringens fel. Nu är det slut på slappheten.

För mig är det betydligt mer komplicerat. Problemens förklaring får sökas långt före den nuvarande regeringens tid. Det tycks klart att man förbättrat bokföringen för att kvala in i Eurosamarbetet. Tillväxtsiffrorna för tio år sedan var uppenbarligen lite för bra. Grekland har mer än något annat land drabbats av finanskrisen 2008. Det hade ju kunnat sluta annorlunda. Långivarna har ställt reformkrav som kommer att göra det svårt för Grekland att under överskådlig tid komma på fötter.

Samtidigt som statsmakterna saknar förmåga att driva in skatter från dem som har stora rikedomar saknar de sistnämnda vilja att göra rätt för sig. De kan ju alltid flytta över sina pengar till London eller Jersey.

Som så ofta blir det vanligt folk som får betala priset. Pensionerna kommer att gå ner till en nivå som inte går att köpa mat för. Många kastas ut i arbetslöshet utan att ha någon som helst möjlighet till försörjning. Affärer får slå igen när ingen har pengar att handla för. Med ekonomen och nobelpristagarens Paul Krugmans ord skulle man kunna säga: Sluta att tala om hur det kunde bli så här. Börja i stället fundera över vad som ska göras.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons