Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna svek ungdomarna

Skolan har en viktig roll i samhällets demokratiarbete och det var bra att Slottegymnasiet bjöd in till politisk debatt för förstagångsväljare. Inbjudan gick till gruppledare för respektive parti i Ljusdals kommunfullmäktige samt Sverigedemokraterna.

Annons

SD hade ingen lokal företrädare så de skickade en företrädare från Gävle. Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet hade inte heller någon lokal representant. De skickade tre riksdagskandidater som inte har någon större förankring i vår kommun. Vänstern hade en kille från Gävle, Ung Vänstern och det var troligtvis för att den yngre publiken skulle möta en yngre engagerad politiker. Moderaternas Lars Beckman är knappast yngre, så den motiveringen kan det inte vara förklaring på, varför Moderaterna inte ansåg att Ljusdals förstagångsväljare skulle få uppleva en politisk debatt med lokala partirepresentanter.

De borgerliga partierna valde att skicka politiker som inte bor, verkar och lever i Ljusdals kommun. De borgerliga partierna talade om rikspolitik, medan vi lokala politiker från S, SRD, MP och C ville presentera våra lokala ambitioner om Ljusdals framtid.

Varför hade då inte M, KD eller FP någon lokal politiker som kunde presentera sitt lokala valprogram för ungdomarna? Jag tycker att det var ett ypperligt tillfälle att få frågor från våra ungdomar. Vi Socialdemokrater i Ljusdals kommun värderar ungdomsinflytande högt och ville självklart ha lokala politiker på plats, och möta ungdomarna som nu ska medverka till val av politisk ledning.

Folkpartisten Matilda Sundquist Boox från Forsbacka, sa att hon inte tyckte att Ljusdals kommun ska syssla med taxiverksamhet. “Det borde någon företagare göra i stället för kommunen”. Centerns kommunalråd var tvungen att gå in med ett förtydligande om att kommunen aldrig har bedrivit någon taxiverksamhet, så att förstagångsväljarna fick korrekt information om sin kommun. Matilda Sundquist Boox är ung, lovande och duktig, men hon saknade helt tydligt kunskap om Ljusdal.

När nu Slottegymnasiet gav oss detta unika tillfälle, så begriper jag inte varför de borgerliga partierna inte gav våra förstagångsväljare chansen att höra våra lokala politiker in live. Det är de väl värda? De borgerliga representanterna förde deras riksdagspolitik som funkar i storstad, men som inte funkar i landsbygd, men jag tror att ungdomarna som lever i vår kommun genomskådade detta.

Malin Ängerå (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons