Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs säger nej till miljardinvestering

Vindkraften är en del av den gröna omställningen av Sveriges energisystem.

Annons

På riksplanet finns det en stark politisk enighet bakom utbyggnaden av vindkraft.

Genom reduktion av koldioxidutsläppen bidrar vindkraften till att dämpa den globala uppvärmningen. Under byggperioden och den löpande driften skapar vindkraften nya arbetstillfällen.

Bergvik Skog är stor markägare i Mellansverige och Bollnäs. Vi bedriver sedan 2008 utveckling av vindkraftsprojekt. Den första av dessa vindkraftsparker byggs nu i Jädraås mellan Falun och Ockelbo. Parken består av 66 vindkraftverk. Den totala investeringen överstiger tre miljarder. I skrivande stund arbetar närmare 150–175 personer på plats i Jädraås.

Annefors, som är ett av de projekt Bergvik Skog startade 2008, ligger i södra Bollnäs. Parken är tänkt att omfatta drygt 100 vindkraftverk. Byggs 100 vindkraftverk skulle över 500 lokala årsarbeten skapas under en tvåårig byggfas.

Det löpande underhållet av parken skulle ge en sysselsättningseffekt på mellan 40 och 50 personer. Investeringen beräknas till över fyra miljarder kronor.

Vindkraftsparken skulle därmed bli den största investeringen i Bollnäs på senare tid.

För att projektet ska kunna byggas krävs, enligt lag, en tillstyrkan från Bollnäs kommun. I dagarna har kommunstyrelsens arbetsutskott i Bollnäs sagt nej till detta projekt. Detta trots att en majoritet av invånarna i Bollnäs är positiva till vindkraft och projektet enligt den undersökning som vi genomfört med hjälp av Demoskop.

Det slutliga kommunala beslutet angående vindkraftparken är planerat att tas i kommunfullmäktige den 29 oktober. Ett nej i kommunfullmäktige innebär ett definitivt stopp för planerna på vindkraftsparken och att de sysselsättnings- och klimateffekter som skulle kunna uppnås uteblir.

Vi har stor respekt för att ett bygge av en vindkraftspark kan upplevas som en förändring i närmiljön. Vi vill föra en öppen dialog om projektets utformning och vädjar till innevånare i Bollnäs och den beslutsfattande församlingen i kommunen att inte omedelbart säga nej till vindkraftprojektet i Annefors.

Vi är övertygade att Annefors vindkraftpark kommer att bidra till en positiv utveckling i kommunen.

Låt oss därför fortsätta att föra en öppen dialog om projektet.

Peter Svantesson

Bergvik Skog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons