Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boll med fyra hörn

Jag påstår att jorden var platt enligt den allmänna uppfattningen på Jesu tid. Fel säger Sjölander och citerar Jesaja och Job, där uttrycken jordens rund och himlarundan.

Annons

Jerker Sjölander skriver (28/11) att mina påståenden om vad Bibeln säger är fullständigt felaktiga missuppfattningar. Låt oss se.

Att man höll slavar enlig Bibeln, är ett av mina bisarra påståenden. Fel, säger Sjölander. I Tredje Moseboken 25:44 läser jag: Om du vill skaffa dig en träl eller trälinna, så skall du skaffa dig en sådan från hedningarna som bor runt omkring er. Ni må också köpa er sådana bland barnen. Dem kan ni ha till trälar för evigt. Och i Andra Moseboken kap 21 finns utförliga anvisningar om hur man ska behandla trälar. Om man t.ex. slår sin träl eller trälinna med en käpp, ska man inte slå hårdare än att den slagne lever en eller två dagar.

Dödsstraff föreskrivs i Bibeln. Fel, säger Sjölander. I Bibeln läser jag: Den som slår någon så att han dör, han skall straffas med döden. (Andra Moseboken 21:12)

Jag påstår att jorden var platt enligt den allmänna uppfattningen på Jesu tid. Fel säger Sjölander och citerar Jesaja och Job, där uttrycken jordens rund och himlarundan. S. använder dem som bevis för att man redan då visste, att jorden var rund. Men här används ordet rund som subjekt, inte som adjektiv. Som adjektiv är rund dessutom mycket otydligt i det här sammanhanget, eftersom en sak kan var rund som en skiva, en cylinder eller ett klot. Men de uttryck S. hänvisar till är subjekt (!) och avser en runda som i ta en tur med bilen eller gå en sväng på stan. En runda är en cirkelformad färd som slutar vid utgångspunkten och har ingenting med klot att göra. Det är en språklig missuppfattning.

Men varför hänvisa till Jesaja och inte lika gärna till Uppenbarelseboken kap 20, där man talar om jordens fyra hörn? På vilken fotbollsmatch såg man en boll med fyra hörn?

Man får nog konstatera, att Bibeln har dålig koll på jordens topografi. Sjölander själv skriver att katolska kyrkan fick problem med frågan flera århundraden in på vår tideräkning och brände vetenskapsmän som vände upp och ned på den gamla världsbilden, den bibliska. Men problemet är inte enkelt. Så sent som 1504 skapade Hieronymus Bosch en altartavla, som visar ett genomskinligt klot, som består av två halva klot lagda på varandra. Den undre halvans plana del vänd uppåt föreställer jorden och den välvda delen under är fylld med en grå massa. Den övre halvan föreställer den himmelska sfären, som välver sig över den plana jorden. Tillsammans visar den en platt jord inuti ett klot! Så mycket närmare uppfattningen om jordens utseende på Jesu tid kan vi nog inte komma.

Som om det nu vore så viktigt.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons