Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bojkotter dåligt vapen

Eva Kämsby skrev att vi borde bojkotta Kina ekonomiskt. Skälet skulle vara att klimatförhandlingarna i Köpenhamn inte lyckades. Att genomföra en bojkott av Kina vore förkastligt och skulle med all säkerhet motverka sitt syfte.

Annons

Eva Kämsby skrev (8/2) att vi borde bojkotta Kina ekonomiskt. Skälet skulle vara att klimatförhandlingarna i Köpenhamn inte lyckades. Totalt vansinnigt!

Att genomföra en bojkott av Kina vore förkastligt och skulle med all säkerhet motverka sitt syfte. Jag kan förstå att det diskuterades i samband med olympiaden, men då gällde det demokrati, mänskliga rättigheter och dödsstraff?

Javisst Kina släpper ut mest koldioxid i världen i dag. Men så bor det också över 1,4 miljarder människor i Kina. Låt oss titta på utsläppen per person så blir det absurda i förslaget tydligare:

En kines gör av med 4,4 ton koldioxid per år. Svensken gör av med 5,6 ton.

Värre exempel finns. Danskarna, som saknar både vattenkraft och kärnkraft, släpper ut 10 ton per person. USA kommer upp till 20 ton, Ryssland 11 och så vidare.

Det finns egentligen inget samband alls mellan utsläppen och graden av demokrati.

Kinas utsläpp ligger i själva verket ganska exakt på genomsnittet i världen.

För att få verkliga resultat finns bara förhandlingsvägen. Bojkotter fungerar absolut inte. Eva Kämsby jämför med bojkotten av sydafrikanska varor under 1900-talet. Den bojkotten varade under 30 år och effekten av den är mycket omstridd.

Jan Lundin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons