Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir 2015 året då mänskligheten tar sig samman?

Välkommen till framtiden, skriver Pontus Björkman.

Annons

2014 blev det varmaste året sedan mätningarna påbörjades på vår planet. Även i Sverige gick 2014 till historieböckerna som det varmaste året hittills. FN:s klimatpanel förutspår att delar av vår värld blir obeboelig om vi fortsätter som nu.

Redan den 19 augusti 2014 inföll dagen då vi hade förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser, enligt New Economics Foundation. Om alla världens människor konsumerade som vi i Sverige skulle vi behöva drygt tre planeter.

Några i vår värld tjänar enormt mycket pengar på vår konsumtion. Om trenden fortsätter kommer den rikaste procenten av jordens befolkning nästa år att äga mer än alla andra tillsammans, skriver Oxfam i en ny rapport. Samtidigt lever en miljard människor på mindre än tio kronor om dagen. Omfattningen av de globala orättvisorna är svindlande. När klyftor ökar dras samhällen isär. Det sociala kontraktet bryts ner.

Kapitalismen generar enorma rikedomar. Men dessa fördelas allt mer ojämlikt och skapas på bekostnad av vår miljö. 

Utrikesminister Margot Wallström, vi behöver ett Sverige i FN, i Världsbanken, i EU som sätter ned foten, som tar bladet från mun, som säger det som måste sägas: Den här utvecklingen är orimlig och oetisk, den förstör vår värld.

När FN antar sina hållbarhetsmål i september måste global jämlikhet finnas med. Det måste finnas internationella handlingsplaner för att alla världens människor ska garanteras sina mänskliga rättigheter utan att vi förstör vår planet för kommande generationer. Resurserna och kunskapen finns, bara politiken saknas.

Pontus Björkman

engagerad i Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons