Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjud hit de amerikanska strategerna i stället

Så jag slår ett slag för Sjukvårdpartiets konstaterande: Bjuda hit de amerikanska strateger som Region Gävleborgs företrädare hoppas finna i San Francisco, skriver Lasse Johansson.

Annons

I tidningen ( 9/2 ) kan vi läsa om hur Gävleborgs regiondirektör Kjell Norman talar sig varm för en studieresa till USA, San Francisco. Där ska över 100 politiker, läkare och tjänstemän lära sig att bedriva kostnadseffektiv sjukvård i Region Gävleborg. I sitt försvarstal visar Norman att han redan vet var bristerna finns.

Läs även insändaren: Löjeväckande med USA-resa när ekonomin är ansträngd

Sjukvårdspartiets slutkläm i kritiken mot den planerade resan är sund i sin inriktning. Sjukvårdpartiet tycker att det framgångsrika företaget Kaiser Permanente, som enligt region Gävleborg är världsledande i sammanget, kan inbjudas till Sverige och kanske Gävleborg, för att där hålla den utbildning som eftersträvas. Ett sådant förfaringssätt skulle med all säkerhet spara många sköna kronor till sjukvårdapparaten. Sjukvårdspartiet är det enda parti som motsäger sig och avstår den planerade studieresan, vilket hedrar dem.

Troligtvis finns inte en enda enskild väljare som tycker att detta är sjukvårdsekonomiskt försvarbart. Detta gäller troligen både allianspartiernas och de rödgrönas väljare. Undantaget den innersta kärnan och de som kanske har möjlighet att åka med nästa gång. Att det finns några som kan tillgodogöra sig den tänkta utbildningen i San Francisco råder inget tvivel. Det kommer dock att finnas ett icke oansenligt antal bland de drygt 100 deltagarna som överhuvudtaget inte kommer att kunna redovisa den ultimata lärdom de fått. Pendelns svängningar är ju ett känt begrepp, "från den ena sidan till den andra".

Läs även insändaren: Politik handlar om att prioritera

Norman säger att i Sverige lägger vi allt mer administrativa uppgifter på våra läkare. Det var i en inte alltför avlägsen tid sen sjukvården höll sig med yrkesgruppen läkarsekreterare. Denna grupp ansågs vara för dyr och då lades deras uppgifter på bland annat läkare. I San Francisco gör man som vi gjorde förr. Färre administrativa uppgifter på dem som sköter vården handgripligt, läkare och sjuksköterskor. Pendeln svänger.

Så jag slår ett slag för Sjukvårdpartiets konstaterande: Bjuda hit de amerikanska strateger som Region Gävleborgs företrädare hoppas finna i San Francisco.

Lasse Johansson

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons