Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biogas – en framtida investering

Genom forskning och utveckling av en gasreaktor i Söderhamn kan biogas snart framställas.

Annons

Man kan inte tanka biogas i Hälsingland. Det framgick av en artikel i Söderhamns-Kuriren för en tid sedan. Närmaste gasstation med Ekogas ligger i Gävle. Ekogasen där framställs dessvärre av fossil olja från fälten i Nordsjön.

Biogas kommer att framställas i Forsbacka tidigast 2018. En aviserad skatt på biogas kan förskjuta byggandet av anläggningen. Hälsinglands kommuner borde samarbeta för att få en lokal produktion av biogas. Söderhamn Nära satsar 20–30 miljoner kronor i utveckling och byggande av en anläggning för tillverkning av biogas. Snart kommer Söderhamns kommunala fordon att använda biogas. Biogasen kommer nog att erbjudas ägare till privatägda biogasbilar. 

Genom forskning och utveckling av en gasreaktor i Söderhamn kan biogas snart framställas. Vid rötning av slam och insamlat matavfall får man 40–50 procent metan. Metangasen måste sedan uppgraderas med kemiska metoder till 98 procent för att användas som fordonsgas. Vi får hoppas att utvecklingen i Söderhamn av en gasreaktor går bättre än i Östersund, där biogasen endast räckte till en halv gasbuss. Inköpta gasbussar i Östersund måste byggas om för dieseldrift för stora kostnader.

Teknikintresserad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons