Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biobränsle en viktig pusselbit

Biobränsle kan aldrig ersätta hela det enorma oljeberoende vi satt oss i. Det har Dietmar Gleich helt rätt i. Men vi kan inte heller minska användningen av olja tillräckligt genom att bara välja mindre och mer bränslesnåla bilar.

Annons

Svar till Dietmat Gleich (5/12).

Biobränsle kan aldrig ersätta hela det enorma oljeberoende vi satt oss i. Det har Dietmar Gleich helt rätt i. Men vi kan inte heller minska användningen av olja tillräckligt genom att bara välja mindre och mer bränslesnåla bilar. Vi måste göra både och, och vi måste dessutom alla bli bättre på att ibland låta bilen stå. Sockerrörsetanol, som Gleich ensidigt fokuserar på, är ur klimat- och utvecklingssynpunkt ett bra bränsle i den situation vi är nu, men samtidigt bara en del av biobränslespektrat. Snart gör vi etanol av cellulosa i restprodukter från skogen. Lokalt producerad biogas kan stå för en stor del av vårt bränslebehov, och med rätt grödor och tillverkningsmetoder är biodiesel också intressant. Därutöver kommer eldrift, vätgas och bränsleceller att vara viktiga tekniker för att vi snart ska kunna lämna fossilbilen bakom oss.

Gleich vill hellre se satsningar på järnväg än på biobränslen. Åter igen – vi måste göra både och. Många är och kommer under överskådlig tid fortsätta att vara beroende av bilen. Därför gäller det att göra den så miljövänlig och effektiv som möjligt. Samtidigt måste vi bygga ut kollektivtrafiken och underlätta distansarbete så att det blir lättare att ibland låta bilen stå.

Cecilia Carlqvist

verkställande direktör

Gröna Bilister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons