Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bilismen genomgår just nu ett paradigmskifte”

Sverige är glesbefolkat land och många väljer eller rentav måst ha bilen, skriver Kalle Bäck, Kungliga Automobil Klubben, Expertrådet, i ett svar till Moa Berglöf.

Annons

Moa Berglöf beskriver ( Opinion/ledare 6/1 ) hur delar av städer som London och Berlin stängts av för bilar och drar paralleller till Sverige. Politiska beslut för att minska bilismen skulle gynna handeln och göra våra städer mer attraktiva, menar Berglöf. Slutsatsen leder dock fel. Nybilsförsäljningen slog rekord 2015 och i Gävleborg ökade den med över 15 procent under perioden januari till november.

Sverige är glesbefolkat land och många väljer eller rentav måst ha bilen. En modern syn på mobilitet måste utgå ifrån att alla trafikslag behövs och inte ställa dem mot varandra. Att jämföra svenska städer med världsmetropoler är en lockande fantasi, men det har lite med verkligheten att göra. Visst pågår urbaniseringen i Sverige och många städer förtätas. Men befolkningstätheten är fortfarande låg och det är svårt för kollektivtrafiken att bli konkurrenskraftig.

Därför kommer bilen med sin flexibilitet att vara det mest effektiva färdmedlet även i framtiden. Bilismen genomgår just nu ett paradigmskifte. Nya ägarformer tillkommer, bilarna blir säkrare och teknik för självkörande fordon utvecklas. Utsläppen minskar och sedan 2006 har personbilarnas utsläpp av växthusgaser minskat med omkring 14 procent, trots ökad trafik. Det är mot bakgrund av denna utveckling som framtiden bör ses. Bättre framkomlighet skulle exempelvis gynna handeln i städerna och minska behovet av stora köpcentrum utanför staden. Tänk om fler politiker vågade planera för morgondagens bilism och ökad framkomlighet.

Kalle Bäck

Kungliga Automobil Klubben, Expertrådet

Moa Berglöf har erbjudits att kommentera inlägget, men avböjt.

Insänt

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons