Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevilja dem uppehållstillstånd nu!

Peter Nordebo (FP) om Hanna Elias med familj och att Migrationsverket "av synnerliga skäl beviljar hela familjen uppehållstillstånd".

Annons

Det omedelbara utvisningshotet mot Hanna Elias och hennes barn undanröjdes den dagen vi hade samlats till demonstration utanför Migrationsverkets lokaler i Söderhamn (tack till Polisen och Söderhamns kommun för snabb tillståndsgivning, och tack till alla er som slöt upp). Myndigheten meddelade att de dragit tillbaka sitt uppdrag till Polisen att snarast genomföra en utvisning av Hanna och hennes tre barn till Etiopien, i avvaktan på att verket ska pröva mellanflickan Ruts förnyade ansökan om uppehållstillstånd.

För dig som inte känner historien – Hanna kom till Sverige för tio år sedan och träffade sin man Yarade på ett flyktingboende i Norrbotten. Sedan dess har de fått tre barn i Sverige, Klara, 8, Rut, 6, och Isak, 4 månader. Hanna är från Etiopien och Yarade från Eritrea. Ingen av dem har id-handlingar så de kan bevisa sin identitet. Sverige har aldrig erkänt att de har asylskäl. Gång på gång har Hanna och Yarade fått avslag på sina ansökningar. Och Migrationsverket har också avslagit barnens ansökningar. Enligt myndigheten är det bäst för barnen att avvisas med sin mamma.

Migrationsverket har inte britt sig om att en avvisning av Hanna, Klara, Rut och Elias till Etiopien skulle innebära att familjen splittras och barnen för evigt skiljs från sin pappa. Och tvärtom, Yarade förlorar sina barn. Det strider mot all humanitet och mot FNs barnkonvention, som Sverige ställt sig bakom.

I oktober är Rut kallad till samtal hos Migrationsverket i Sundsvall. Innan dess kommer ingen avvisning att verkställas. Men livssituationen för familjen är inte mycket tryggare för det. De får inte leva i Sverige, och har ingen annanstans att ta vägen.

Det enda rimliga är att staten genom Migrationsverket tillstår att man misslyckats med att handlägga det här fallet utifrån barnkonventionen och humanitetens principer och av synnerliga skäl beviljar hela familjen uppehållstillstånd.

Det behöver inte vänta till oktober.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons