Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betala tillbaka biståndsmiljarden

Nu samlas pengar in till offren på Afrikas Horn, för den svåraste torkan på 60 år. Enligt FN fattas ännu 6 miljarder kronor för de planerade insatserna. Sverige bidrar med 220 miljoner, varav 190 miljoner tas från det långsiktiga biståndet.

Annons

Men för flera veckor sedan larmade Diakonia att regeringen tagit cirka en miljard kronor från biståndsanslaget, när gamla exportkrediter till Togo och Mobutos Zaire skulle regleras. Skulderna var nedskrivna till cirka 50 miljoner kronor, som betalades till Exportkreditnämnden. Resten, cirka 1 000 miljoner kronor, återgick till statskassan, att disponeras av Anders Borg.

Biståndsminister Gunilla Carlsson, som väl ska vaka över sitt ansvarsområdes resurser, verkar rycka på axlarna. Det fanns ju 30 miljarder kronor i budgeten, så en miljard kunde tas bort. Klart att vi kunnat räknat annorlunda, men vi har nu en gång bestämt oss för den här avräkningsmetoden …!

Andra biståndsinsatser, andra hjälpbehövande, blir lidande på den operationen. Några förutsedda/planerade – för den borttagna miljarden var väl också avsedd för något? Men också utrymmet för nya, oförutsedda ändamål, som nordafrika eller ett nytt Haiti.

Men det går ju att rätta till. Anders Borg kan, i det konkreta fallet, besluta att återställa miljarden. Och regeringen kan föreslå ändrad avräkningsmetod för nya kreditärenden.

Vi enskilda ska förstås ge de drabbade vad hjärta och plånbok bjuder.

Men också gång på gång påminna våra riksdagsledamöter, och företrädarna för Alliansen, vad vi förväntar oss av dem. Plus en passande avbön, eller mer, från Gunilla Carlsson!

Sören Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons