Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut på felaktig grund

Landstinget har planer på att lägga ner familjeläkarmottagningen i Friggesund. Detta tydligen på grund av att tjänstemän inom Primärvården Gävleborg inte alls är insatta i hur arbetet på Delsbo/ Friggesunds hälsocentral är upplagt.

Annons

Det är med stor förvåning vi fått besked om att landstinget har planer på att lägga ner familjeläkarmottagningen i Friggesund. Detta tydligen på grund av att tjänstemän inom Primärvården Gävleborg inte alls är insatta i hur arbetet på Delsbo/ Friggesunds hälsocentral är upplagt.

De har tydligen trott att Friggesund är en helt självständig hälsocentral och som sådan ej uppfyller landstingets villkor för en hälsocentral. Delsbo/Friggesund har dock ända sedan årsskiftet 1996/1997 fungerat som en hälsocentral med mottagningar både i Delsbo och i Friggesund.

Förslag från primärvårdstjänstemän om att lägga ned Friggesundsmottagningen är ju inget nytt utan hot om detta har dykt upp med jämna mellanrum. Allvarligast var hotet i mitten på 1990-talet i samband med omorganisationen av primärvården då, men avvärjdes tack vare massiv uppslutning från bygdens folk och politiker.

Vi fick då besked om att någon nedläggning ej skulle ske utan ett klart politiskt beslut om detta innan. Nu försöker tydligen primärvårdsledningen hävda att ett politiskt beslut är taget i och med att ramarna för vad som krävs för att driva en hälsocentral är tagna. Att detta får till följd att Friggesund läggs ner (på felaktiga grunder enligt ovan) tror jag ej varit helt klart för beslutande politiker (på samma sätt försvann ju folktandvården från Friggesund för några år sedan!).

Om man nu tänkt lägga ner Friggesundsmottagningen, hur har man då tänkt att verksamheten skulle fungera? Lokalerna i Delsbo räcker inte till för att ta hand om hela Friggesundsmottagningen. Bilåkandet mellan Delsbo och Friggesund kommer att öka markant, till nackdel för miljön. Parkeringen i Delsbo räcker inte till i dagsläget och än mindre i en tänkt framtid. Hyresvinsten på drygt 300 000 kronor för primärvården blir ju bara en förlust på motsvarande summa inom en annan del av landstinget, för möjligheten att hyra ut till någon annan för samma belopp är nog mycket begränsad.

Rent medicinskt kanske största nackdelen blir den klart försvårade läkartillsynen vid Frejagårdens serviceboende. I dag när läkarmottagningen ligger i samma hus så är det lätt för läkaren att vid akuta tillstånd snabbt titta in till de boende eller att de vid behov tas in på mottagningen. Måste läkaren fara från Delsbo till Friggesund så försvinner minst 30 minuter i restid eller att den gamla sjuka personen måste åka ambulans till Delsbo. Blir alltså en klar försämring för samtliga inblandade parter.

Behåll Delsbo/Friggesunds Hälsocentral med familjeläkar- och distriktssköterskemottagning både i Delsbo och Friggesund!

Arnold Larsson

pensionerad distriktsläkare, tjänstgjort i Friggesund 1974–2008

Marianne Palmgren

distriktsläkare i Delsbo sedan 1973

Annmarie Lundberg

distriktsläkare i Delsbo sedan 1973

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons