Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om vägar ska tas lokalt

I förra veckan antog Centerpartiet ett nytt infrastrukturpolitiskt program som anger Centerpartiets position i regeringsarbetet med den nya infrastrukturproposition som ska presenteras i höst och lägger grunden för en långsiktigt hållbar infrastruktur i Sverige.

Annons

Programmet innehåller en rad satsningar för att utveckla vägar och järnvägar och för att styra om transportsektorn mot en mer miljövänlig framtid.

Programmet slår även tydligt fast att besluten kring utformning och behov av nya vägar och järnvägar ska fattas lokalt och nära av de människor som berörs av besluten.

Ett sådant exempel är satsningar på enskilda vägar runt om i Sverige. Enskilda vägar är en viktig del av det svenska vägnätet och en förutsättning för att kommunikationerna ska vara goda i hela landet.

Centerpartiet har, inte minst under perioden då Åsa Torstensson var infrastrukturminister, varit pådrivande för att öka anslagen till enskilda vägar.

Under perioden 2012–2021 kommer den statliga medfinansieringen att ge hela tolv miljarder kronor till enskilda vägar och Centerpartiet kommer att fortsätta slåss för ett högt budgetanslag på området.

Centerpartiet vill även se en översyn av ansvarsförhållandet mellan stat, kommun och enskilda väghållare för att minska på byråkratin kring de enskilda vägarna. Pengarna ska i första hand gå till grus och bärighet och i mindre omfattning till onödig byråkrati.

Ska vi få ut största möjliga nytta av de satsade anslagen gäller det att vi förstår att värdesätta det stora ideella engagemang som finns runt om i Sverige för de enskilda vägarna. Därför kommer Centerpartiet att arbeta hårt för att det ska bli enklare och billigare att göra ändringar i samfälligheter för att kunna skapa modernare och effektivare vägföreningar och därigenom stärka det lokala beslutsfattandet.

Så skapar vi en kvalitativ och långsiktigt hållbar kommunikation i hela Sverige.

Jan-Erik Jonsson

gruppledare för Centerpartiet Hudiksvall

Magnus Svensson

distriktsordförande Centerpartiet i Gävleborg

gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons