Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut kan omvärderas

Sven Bergström (C) lägger ut texten i en insändare (19/1) om att en detaljplan för Medskogsområdet redan finns, att beslutet togs i maj 2011 och att vi därmed har bestämt oss för vad som får göras eller inte på nämnda område. Det är lite förvånande och oroande att en erfaren politiker som Sven gör ett sådant ställningstagande.

Annons

En detaljplan ska styra vad ett område kan användas till baserat på kända fakta och trolig utveckling. En detaljplan ska inte användas för vida spekulationer om vad som möjligen kan tänkas komma att hända om ditt eller datt inträffar. Baserat på de kunskaper och de förutsättningar som fanns vid tillfället fattade kommunfullmäktige beslutet om att fastställa detaljplan för området.

Det innebär inte att nya förutsättningar inte ska tas tillvara och att ett beslut inte kan bli föremål för omvärdering. Att bedriva verksamhet – kommunal, i landsting, stat eller inom näringslivet – innebär en ständig omvärldsvärdering och kräver en väpnad exspektans för förändringar. Det vill säga saker och ting kan förändras.

I ärendet om Medskogsområdet har förändringar skett som kräver att vi tar ställning till förändringarna. Att göra ingenting, att gömma sig bakom tidigare beslut grundade på andra förutsättningar är inte ett sätt att utveckla en verksamhet. Visst, vi lever i en demokrati där folket väljer sina representanter. Jag inbillar mig, rätt eller fel, att vi har förtroendet från våra väljare att fatta för kommunens utveckling viktiga beslut utan att behöva invänta valår. Även större beslut måste vi politiker våga ta baserat på hur vår väljarkår ser ut, vilka signaler vi får från medborgarna etc.

Jag personligen har inget intresse av Medskogsområdet som handelsområde eller inte och jag lägger inte någon personligt vinklad värdering i frågan. Mitt beslut, att säga ja till ändring av detaljplanen, är baserat på vad jag tror är bäst för vår kommun på längre sikt, vad som hjälper vår kommun att utvecklas med fler arbetstillfällen och förhoppningsvis en ökad befolkning.

Stefan Segerbrand (M), Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons