Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskatta köttproduktionen

Kött är den vara som idag ger upphov till störst samhällskostnader. Köttproduktionen är en av våra största växthusgaskällor och orsaken till övergödningen och bottendöden i Östersjön.

Annons

I vissa fall uppstår stora kostnader som inte syns på marknaden, från produktion eller konsumtion av varor. Dessa kostnader brukar kallas externa kostnader och uppstår typiskt från varor som skapar ohälsa eller förstör miljön på lång sikt. Här måste samhället gå in och betala de kostnader som uppstår. I vissa fall tar samhället ut skatter i konsumentledet för att skapa en marknad där en varas faktiska pris är synligt för konsumenten. Sådana skatter hämmar konsumtionen av hälsovådliga och miljöskadliga varor och minskar således samhällskostnaderna. Alkohol, tobak och bensin är exempel på varor som beskattas på detta sätt.

Kött är den vara som idag ger upphov till störst samhällskostnader. Köttproduktionen är en av våra största växthusgaskällor och orsaken till övergödningen och bottendöden i Östersjön. Hög köttkonsumtion orsakar dessutom sjukdomar som kräver långvarig, dyr vård och lång arbetsfrånvaro, och där dödligheten är hög, exempelvis många cancerformer. Kött är alltså ett uppenbart exempel på en vara som måste beskattas hårt för att marknaden ska fungera. Genom att lägga en skatt på kött i konsumentledet kan vi sänka det totala skattetrycket och dessutom ge oss medborgare friheten att välja vad vi vill lägga våra pengar på.

Vi vill uppmana alla att skriva till statsministern och finansministern och tipsa dem om hur de under EU-ordförandeskapet kan utgöra en förebild genom att skapa en fungerande livsmedelsmarknad, minska skattetrycket och värna om individens frihet, klimatet och miljön: inför en skatt på kött i konsumentledet!

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons