Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beroendevården och rättsäkerheten

I stället för Socialstyrelsens nationella riktlinjer, som enkelt förklarat innebär rätt metod till rätt person, så tänker nämnden i Söderhamn utreda saken på egen hand.

Annons

Ledorden för missbruksvården i dag är evidens, samverkan, brukarinflytande och ökad mångfald av utförare samt utbud. Detta sammantaget ska föra området bort från att insatser styrts av ideologi, ekonomi och tradition istället för kunskap och behov.

I stället för Socialstyrelsens nationella riktlinjer, som enkelt förklarat innebär rätt metod till rätt person, så tänker nämnden i Söderhamn utreda saken på egen hand. Skattebetalarna får punga ut med 120 000 till en före detta socialchef som är duktig på osthyvel när det gäller missbruksvård.

Brukarna är utlämnade till att tacka ja till behandlingen samt metoden på Sjövillan. Oavsett om brukaren är kvinna eller man, lider av samsjuklighet med mera.

Socialstyrelsen rapporterade den 15 maj om att rättsäkerheten kan försämras genom att kommuner rundar straffavgifterna genom att se ärende som avslutade när en person tackat nej till plats på behandlingshem. Detta är oroväckande då berörda kan känna sig tvingade att tacka ja direkt.

Politiker, med så kallade nya ögon ger inte alltid ifrån sig bra beslut i fråga om komplicerade mångfacetterade beroendesjukdomar.

Jimmy Blondin

arbetar inom den evidensbaserade institutionsvården

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons